Zárt ajtók mögött Galambosék pere

Március végére tűzték ki a Gyurcsány-kormány titkosszolgái ellen tegnap újraindult vesztegetési per következő tárgyalási napját. Az elsőrendű vádlott, Jakubinyi Róbert másik ügye március 1-jén folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

2019. 02. 26. 12:24
null
A vezérőrnagyot az első első fokon öt év börtönre ítélték Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden, ami a tárgyalóteremben történik, minősített, így nem mondhatok semmit, közölte érdeklődésünkre Molnár Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának, Galambos Lajosnak a védője, miután tegnap újrakezdődött a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa előtt a Gyurcsány-kormány titko­sszolgái ellen indult vesztegetési per.

A polgári elhárítás egykori vezetőjét és Gyarmati Györgyöt, az NBH volt osztályvezetőjét azzal vádolják, hogy az ügy harmadik vádlottja, Jakubinyi Róbert megvesztegette őket. Sajtóhírek szerint az Egymásért, Egy-másért Alapítvány egyik fő figurája azért fizette le a magas rangú titkosszolgákat, hogy cserébe elsimítsák az ügyeit. Az első első fokon lezajlott eljárásban öt év börtönre ítélte ugyancsak a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa az ügy másodrendű vádlottját, Galambos Lajost.

A vezérőrnagyot az első első fokon öt év börtönre ítélték
Fotó: Havran Zoltán

A vezérőrnagyot folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés miatt marasztalták el, a börtön mellett nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint 150 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték. Az ügy elsőrendű vádlottját, Jakubinyi Róbertet kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. A harmadrendű vádlottat, Gyarmati Györgyöt vesztegetés bűntette miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre tiltották el, valamint 100 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Az ítéletet formai hibák miatt hatályon kívül helyezték másodfokon, és az ítélőtábla ismét a Kaposvári Törvényszék elé utalta az ügyet.

Mivel az ügy egésze minősített, így a tárgyalóteremben történtek is titkosak, ezért csak annyit tudhattunk meg, hogy a vádirat ismertetése után megkezdődött a vádlottak meghallgatása. Tekintve a körülményeket, még csak annyi sem tartozik a nyilvánosságra, hogy a vádlottak tagadják-e a bűncselekmények elkövetését vagy sem. Annyi nyilvános csupán, hogy a vesztegetési ügyben március végére tűzték ki a következő tárgyalási napot.

Azt is megoszthatjuk a nyilvánossággal, hogy Jakubinyi Róbert másik ügye március 1-jén folytatódik a Fővárosi Törvényszéken, ugyancsak zárt ajtók mögött, mivel az ügy összefügghet a vesztegetési üggyel is, így minősített információk hangozhatnak el ezen a tárgyaláson is. Jakubinyi ellen az alapítványon belül 2005–2007 között elkövetett adócsalás, sikkasztás és csempészet a vád.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.