Zuglói bűvésztrükkök közérdekű adatokkal

A zuglói parkolással összefüggő újabb szerződés bemutatására szólította fel tegnap a Fidelitas Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármestert. A XIV. kerületi önkormányzat pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a hivatali igazgatási szünet alatti informatikai karbantartás miatt váltak időlegesen elérhetetlenné Zugló szerződései, megállapodásai.

2019. 07. 25. 5:55
null
„Vigyázat, csalok!” – fiatal művész mutatta be, hogyan mennek a dolgok a kerületben Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely a szerződések nyilvánosságát ígérte, azonban „folyton bűvészkedik” – jelentette ki Borbély Ádám a zuglói polgármesteri hivatal előtt újságíróknak. A Fidelitas fővárosi elnöke szerint a polgármester hetekre eltünteti, majd amikor ez kiderül, visszacsempészi az önkormányzat honlapjára a szerződéseket, trükközik a parkolásról szóló gazdálkodási adatokkal, nem adja meg a szükséges információkat a helyi képviselőknek.

– Karácsony Gergely mindent megtesz azért, hogy elrejtse alkalmatlanságát – fogalmazott a Fidesz ifjúsági társszervezetének budapesti vezetője. Hozzátette: a polgármester továbbra is adós a zuglói kintlévőségekről és a kifizetetlen számlákról szóló válasszal, de a legjobb az lenne, ha válaszolna a parkolási rendszert érintő új szerződésről feltett kérdésekre.

Borbély Ádám azt is megjegyezte, hogy két hete, amikor lejárt a Zuglót pénzügyi káoszban tartó egyik parkolási szerződés, akkor a kerület vezetője a hírek szerint mindenki háta mögött kötött egy újat, amely éppen polgármesterségének végéig szól. A budapesti Fidelitas elnöke végül azt mondta: „Elhívtunk egy bűvészt, hogy bemutassuk, Zugló polgármestere hogyan viszonyul az átláthatóság kérdéséhez.” Azt követően szerződések eltüntetését imitáló bűvésztrükköket mutattak be a sajtónak.

„Vigyázat, csalok!” – fiatal művész mutatta be, hogyan mennek a dolgok a kerületben
Fotó: Katona Vanda

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, egy időre elérhetetlenné váltak a zuglói önkormányzat honlapján a közérdekű adatokat tartalmazó szerződések, közbeszerzések, önkormányzati döntések és a kerület cégeinek dokumentumai. A jelenség okát firtató kérdéseinket hétfőn mind a polgármesternek, mind a jegyzőnek elküldtük, arra vártunk választ, hogy miért tűntek el a Zugló.hu-ról a szabadon kereshető iratok. Kedden aztán újra felkerültek az adatok, majd Zugló polgármesteri hivatala tegnap úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az igazgatási szünet ideje alatt informatikai frissítés zajlott, ez idő alatt nem volt elérhető átmenetileg néhány tartalom. Arra a kérdésünkre, hogy az utóbbi hetek-hónapok szerződései, megállapodásai mikor lesznek szabadon hozzáférhetők, azt válaszolták: azok a szokásos eljárásrend szerint, a GDPR-előírások betartásával kerülnek majd fel a honlapra.

Korábban már arról is beszámoltunk, hogy a Fidesz képviselői rendre közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy tájékozódjanak. A polgármester azonban a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről szóló, május eleji adatigénylést sem válaszolta még meg, ezért a helyi kormánypárti képviselők a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordultak, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján kötelezzék Karácsonyt a kért adatok kiadására. A baloldal főpolgármester-jelöltjeként politizáló Karácsony az egész adatigénylést mindaddig letagadta, amíg a saját aláírásával ellátott, haladékot kérő levél meg nem jelent a sajtóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.