Zűrzavar Budapesten a bérleti díjak ügyében

Ahány kerület, annyi gyakorlat, de Karácsonyék a fővárosi tulajdonú cégeknek sem adtak utasítást.

Nagy Orsolya, Kárpáti András
2020. 04. 15. 14:29
null
2020.04.06. Budapest Belváros, gazdasági hatás, pénzváltó, üzletek, bezárt boltok, koronavírus. Fotó:Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes a tanácstalanság és a káosz a fővárosi önkormányzat cégeiben azzal kapcsolatban, hogy milyen eljárást kövessenek a vállalkozóknak kiadott üzlethelyiségek bérleti díjával kapcsolatban a Magyar Nemzet értesülése szerint.

Segítséget kér a Fidesz Karácsonyéktól a budapesti cégeknek

A Fidesz-KDNP arra kéri Karácsony Gergely főpolgármestert és a főváros vezetését, hogy segítsenek a budapesti cégek megmentésében a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – közölte a kormánypártok budapesti frakcióvezetője szerdán közleményben az MTI-vel.

A Karácsony Gergely vezette hivatal korábban azt jelentette be, hogy azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik a fővárostól bérelnek üzlethelyiséget, márciustól júniusig nem számláznak ki bérleti díjat. A baloldali főpolgármester azonban elmulasztott utasítást adni a fővárosi cégeknek a bérleti díjak elengedéséről, ezért teljesen rendezetlen helyzet alakult ki a vállalatoknál ebben a kérdésben.

Úgy tudjuk, egyes cégek úgy engedik el a bérleti díjat, hogy később vissza kell azt fizetni. Ráadásul a vállalatok csak hallomásból értesülnek egymás gyakorlatáról, s nincs egyeztetett elvárás, nem érvényesül központi fővárosi akarat sem. Egyebek mellett a BKV-hez és a BKK-hoz küldtük el a kérdéseinket az ügyben. Az utóbbi cég azt válaszolta: nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlanokkal. Az üzemvitelhez szükséges ingatlanokat a fővárossal, illetve kerületi önkormányzatokkal kötött haszonkölcsön szerződések alapján használjuk. Ezeket az ingatlanokat sem a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, sem a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény miatt nem adhatjuk albérletbe.

Ahány cég, annyi szokás
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fővárosi önkormányzat Magyar Nemzetnek elküldött válaszából pedig az derült ki, hogy az egyes kerületek gyakorlatával sem foglalkoznak a témában. Tájékoztatásuk szerint a kerületi önkormányzatok tulajdonában álló és a tőlük bérbe vett helyiségek esetében csak a bérbeadó kerületi önkormányzat jogosult döntést hozni a bérleti díjról.

Ennek megfelelően a budapesti önkormányzatok meglehetősen sokféle módon járnak el a kérdésben, és hatalmas különbségek vannak abban, hogy a bérlők milyen kedvezményeket kapnak, vagy milyen veszteség éri őket.

Fotó: Kurucz Árpád

A vállalkozók jelentős kedvezményekre csak az I., a XVI. és a XVII. kerületben számíthatnak, ahol akár az egész bérleti díj felét vagy egészét is elengedik nekik. Más kerületekben – például Terézvárosban és Ferencvárosban – a Karácsony által meghirdetett módon járnak el, és három hónapra felfüggesztik a bérleti díjak beszedését. Egyes városrészekben pedig – köztük Újpesten vagy a XV. kerületben – egyéni módon bírálják el az üzlethelyiségeket bérlők kérvényeit. Az egyedi elbírálással kapcsolatban az is kérdés, hogy ily módon sérül-e az egyenlő elbánás elve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.