Novák Katalin: Donald Tusk 2018-ban másképp vélekedett

Az Európai Unió jogállamisági vitájában folyamatosan változó álláspontokra hívta fel a figyelmet Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Donald Tusk 2018-as kijelentéseit idézve, amelyeknek a napokban már a szöges ellentétét állította.

Ritó Szabolcs
2020. 11. 18. 20:04
EU leaders summit
European Council President Donald Tusk holds a news conference at the European Union leaders summit in Brussels, Belgium October 18, 2018. REUTERS/Yves Herman - RC14D1C43F40 Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot egyaránt érintő, az EU-s pénzforrások szétosztása körül zajló jogállamisági vitákban hogyan változtatja véleményét egy-egy prominens uniós politikus. A családokért felelős tárca nélküli miniszter az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak egy 2018-ban tett kijelentését idézte, amelyet az EU és Lengyelország között akkor zajló jogállamisági vitával kapcsolatban tett:

„Lengyelország az Európai Unió költségvetéséből történő finanszírozásának a jogállamiságtól függővé tétele kockázatos lépés és rossz irányba mutat. […] Nemcsak azért, mert nem szeretném, ha Lengyelországot megbüntetnék, hanem azért is, mert Európának nem lenne jó ezt a két rendszert összekeverni. […] Azok a pénzeket, amelyeket a költségvetésben különféle célokra szánunk, nem szabad tisztán politikai kritériumoknak alávetni.”

Novák Katalin bejegyzésében arra az ellentmondásra utalt, amely Donald Tusk két évvel ezelőtti és a tegnapi megnyilvánulása között van. Az Európai Néppárt elnöke idézett források szerint tegnap a következőt üzente európai pártközösségének a Twitteren:

„Aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van. Tiszta álláspontot várok ezt illetően az Európai Néppárt minden tagpártjától. Alapvető értékeink ellenzőit senki nem védelmezheti többé.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.