SpaceX: Hangyákat és avokádót is küldtek az űrbe

Hangyákkal, avokádóval és robotkarokkal indult vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai SpaceX vállalat űrhajója.

Forrás: MTI2021. 08. 31. 8:40
Aug 29, 2021; Kennedy Space Center, FL, USA; A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from Pad 39A at Kennedy Space Center, FL Sunday
Aug 29, 2021; Kennedy Space Center, FL, USA; A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from Pad 39A at Kennedy Space Center, FL Sunday morning, August 29, 2021. The rocket is headed to the International Space Station on resupply mission CRS-23. Mandatory Credit: Craig Bailey-USA TODAY NETWORK Fotó: USA TODAY NETWORK via Reuters Co
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szállítmány, amely a tervek szerint hétfőn érkezik meg az ISS-re, a 23. megbízatás, amelyet a SpaceX nem egészen tíz év alatt végzett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára.
 

A Dragon teherűrhajót szállító újrahasznosított Falcon rakéta a floridai Kennedy űrrepülőtérről indult, és az első fokozat rövidesen levált és leereszkedett a SpaceX új tengeri platformjára. A Dragon sikeresen Föld körüli pályára állt – közölte a NASA.
 

A Dragon 2170 kilogramm terhet szállít, a kísérletekhez szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint friss élelmiszert az űrállomás hétfős legénysége számára.
 

A Girl Scouts amerikai mozgalom hangyákat, garnélarákokat és növényeket küldött a kísérletekhez, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai lúdfűmagot a genetikai kísérletekhez, egy japán startup cég pedig robotkarokat szállított, amelyeket először az űrállomás belsejében próbálnak majd ki.
 

Az indítást eredetileg szombatra tervezték, de a rossz időjárási viszonyok miatt vasárnapra halasztották.
 

A NASA az űrsikló flotta 2011-ben történt leállítása óta veszi igénybe a SpaceX és más amerikai cégek szolgáltatásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.