Biztonságosan visszatért az amatőr űrhajósokat szállító űrhajó

Biztonságosan az Atlanti-óceánba ereszkedett ejtőernyőkkel szombat este a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat kizárólag amatőr űrhajósokat szállító Crew Dragon űrhajója, befejezve a háromnapos, Föld körüli missziót, amelyet Inspiration4-nek neveztek el.

Forrás: MTI2021. 09. 19. 8:48
Vilgr, 2021. szeptember 17. A SpaceX amerikai rkutatsi magnvllalat ltal kzreadott kpen Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski s Sian Proctor amerikai amatr rhajsok a SpaceX Dragon rhajjban utazsuk els napjn, 2021. szeptember 17-n. A Dragon 585 kilomteres magassgban kering a Fld krl, 160 kilomterrel a Nemzetkzi rlloms keringsi plyja fltt. Az emberi rhajzs 60 ves trtnetben most elszr tartzkodnak rturistk hivatalos rhajsok nlkl a vilgrben. MTI/AP/SpaceX Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrhajó amerikai keleti idő szerint este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától, csendes időben. A visszatérés is automatizált volt, mint az egész repülés. Ezután a tengerből hajóra emelték a Crew Dragont, és vidáman kiszállt belőle a négy űrhajós: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski. A SpaceX ezt élőben közvetítette a YouTube-on a visszatérést. Látszott a képeken, hogy az űrhajó külső felülete a visszatérés közben a súrlódási hőségtől megperzselődött. Az űrhajósoknak még a hajón orvosi vizsgálaton kellett átesniük, csak ezután szállították őket helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba.

Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó most első alkalommal járt Föld körüli pályán. A Crew Dragont, amely egy Dragon–2 osztályú űrhajó, egy Falcon–9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Majd 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülte meg a Földet. Az űrhajósok nemcsak szórakoztak, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeztek. Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Borítókép: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski és Sian Proctor amerikai amatőr űrhajósok a SpaceX Dragon űrhajójában utazásuk első napján, 2021. szeptember 17-én (MTI/AP/SpaceX)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.