Elindult az első űrutazás amatőr legénységgel

Első alkalommal indult szerdán Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó - közölte a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

Forrás: MTI2021. 09. 16. 8:08
Cape Canaveral, 2021. szeptember 15. A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétája a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2021. szeptember 15-én, a tervezett felbocsátás napján. Az emberi ûrhajózás 60 éves történetében most elõször egy ûrhajó hivatalos ûrhajósok nélkül, kizárólag négy ûrturistával a fedélzetén készül a világûrbe. MTI/AP/John Raoux Fotó: John Raoux
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX Dragon automatizált űrkapszuláját négy civil utasával egy Falcon 9-es hordozórakétával helyi idő szerint szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről.

Az Inspiration4 névre keresztelt misszió nagy előrelépést jelenthet az űrturizmus kiépítésében.

A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát. A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került.

Isaacman és három társa, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülik meg a Földet. Bár a négy űrhajós öt hónap szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem lesz gondjuk, ezt a feladatot ugyanis a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Mindemellett Isaacman és három társa nemcsak üdülni fog a Föld körüli pályán, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek "kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is".

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Borítókép: A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétája a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásán 2021. szeptember 15-én (MTI/AP/John Raoux)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.