Nem okoztak túl nagy meglepetést a várva várt csúcsmobilok

Lezajlott az Apple éves nagy őszi eseménye, ami még az előzetes pletykák alapján csökkentett várakozások szerint sem hozott sok újdonságot – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 09. 14. 21:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig tartott, de Tim Cook csak eljutott addig, hogy bejelentse az új iPhone-okat.

Az iPhone 13-as kívülről nem igazán változott, de legalább több új színben érhető el, és a hátulján kicsit más helyen vannak a kamerák. Azonban az Apple szerint a processzor terén némi lemaradásban voltak, amit most az A15 Bionic segítségével próbálnak bepótolni. Maga a csip tényleg elképesztő: 6 maggal érkezik, 15 milliárd tranzisztort zsúfoltak bele, még jobb a mesterséges intelligenciás feldolgozóképessége – olvasható a portálon.

Az ígéretek szerint az új erőforrást egy rakás különböző alkalmazás ki fogja tudni használni, amikben alapvetően semmi újdonság nincs, de az Apple azért megpróbálja így eladni.

Az iPhone 13 és a Mini hátuljára ugyebár két kamera kerül, amik közül a 12 megapixeles főkamera az eddigi legnagyobb, amit az Apple valaha telefonba tett, így még több fényt tud befogadni és még szebbek lesznek a színek. Emellé pedig egy szintén továbbcsiszolt ultraszéles kamera társul, és a vállalat minden területen tovább csiszolta a videófelvételes képességeket is, így az új cinematic mode-nak köszönhetően kis túlzással már egy profi filmes kamerának is elmegy az egész. 

Az Apple sokat csiszolt az 5G-s antennákon is, így még több helyen és még jobb minőségű vétel várható. Ezenkívül persze még jobb lesz az akksiidő, még fényesebb a képernyő, és a szokásos apróságok, amikkel évről évre találkozhatunk, de azért összességében itt semmi különösebb előrelépés nem történt – olvashatjuk az Origó írásában.

Fotó: iPhone 13 Pro (Forrás: apple.hu)

A Pro modelleknél bekövetkezett az, amire számítani lehetett, így tehát megjött a 120hz-es képfrissítés.

Ezt ráadásul adaptív módon valósította meg az Apple, ahogy azt láttuk az androidos konkurenciától korábban, így tehát a képfrissítés valójában a felhasználási körülmények függvényében változik. Ezen kívül pedig a kamerák is kaptak egy elég alapos frissítést:

  • minden modul a korábbiaknál nagyobb szenzorokkal érkezik,
  • az ultraszéles kamera kapott autofókuszt a közeli makrókhoz, így ezeket hihetetlen minőségben lehet elkészíteni,
  • minden kamera rendelkezik már éjszakai móddal,
  • és teljesen integrálták a rendszerbe a HDR-t, ami így a korábbiaknál sokkal jobb minőséget garantál.

Az iPhone eddig is kiemelkedő volt a videózásban, de ez most még fontosabbá vált, így itt is megjelenik a fentebb már említett cinematic mód, ami bonyolult számítások segítségével valós időben figyel oda a mélységélességre, és bekerült a hardveres gyorsítás is az utólag szerkesztésre szánt ProRes-formátum esetében.

Persze az akksi itt is tovább bírja majd, és érkezik egy 1 terabájtos modell a paletta csúcsára, de összességében a hatalmas újdonságok elmaradtak, valószínűleg a legtöbb dolgot frissítések útján a korábbi modellek is megkapják majd.

Az viszont örömteli előrelépés, hogy a kamerás képességek tekintetében a Pro és a Pro Max modell esetében végre nem lesz különbség – írja az Origó.

A teljes, eredeti cikk, benne az új iPad és Watch bemutatásával ITT olvasható el.

Borítókép: Apple.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.