Régóta meg kellett volna jelentetni ezeket a méregdrága laptopokat

Régi adósságokat törlesztett az Apple az újratervezett, profiknak szánt laptopjával, a Macbook Pro idei kiadásával. A (visszatérő) újdonságok mellé pedig behozták a legújabb, saját fejlesztésű központi processzoraikat, amikkel valószínűleg senki nem tud versenyezni a piacon – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 10. 20. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális teljesítmény

Az Apple a tavaly bevezetett saját tervezésű, ARM-alapú processzorával, az M1-gyel alaposan megmutatta, mire képes. Míg korábban a cég az Intel által gyártott procikat használta, amik hosszú évek óta alig kínáltak előrelépést, addig az Apple saját központi egysége elképesztő teljesítményt nyújtott nagyon kedvező fogyasztás mellett.

A most bemutatott M1 Pro és M1 Max chipek azonban egészen durván feltekerik a teljesítményt. 

Az M1 Pro 8 magot vonultat fel, amiből 6 nagy teljesítményű és 2 kifejezetten a fogyasztásra van kihegyezve, míg az M1 Max esetében már összesen 10 mag áll rendelkezésre, amiből 8 nagy teljesítményű, 2-nek pedig a hatékonyság a lényege.

A grafikai teljesítményt is lényegében megduplázta az Apple: az M1 Pro kérhető akár 16 magos grafikai egységgel, míg az M1 Max már 32 magos is lehet. 

A memória továbbra is egységesített a CPU és a GPU között, és a kisebbik processzor legfeljebb 32GB-ot (200GB/s sávszélességgel), míg a nagyobbik 64GB-ot (400GB/s sávszélességgel) kaphat. Ha az Intel ezt látja, valószínűleg elvonul a sarokba sírni egy kicsit.

Végre a kijelző, amire mindenki várt

Az Apple gyakorlatilag fogta az iPad Pro mindenki által agyondicsért kijelzőt, és felnagyította azt az új Macbook Pro laptopokhoz. A masina kétféle méretben lesz elérhető: készül egy manapság nagyon divatos 14 hüvelykes, valamint egy nagyobb, 16 hüvelykes változat. Az előbbi felbontása 3024x1964, az utóbbié 3456x2234, 1 millió az egyhez kontrasztaránnyal, 1000 nites fényerővel, True Tone HDR-rel és a P3 színtér lefedésével.

A képernyő mini-LED technológiát használ, és 120Hz-es adaptív képfrissítéssel rendelkezik, vagyis a felhasználás függvényében változtatja képfrissítést, ezzel is spórolva az akksival, vagy ha kell, akkor hihetetlen sima frissítési élményt nyújtva.

A kijelző egyik legfurcsább része, hogy a nagyon vékony kávák miatt az Apple szükségesnek érezte, hogy az iPhone-ok után itt bevezesse a benyúló félsziget, vagyis a "notch" intézményét. Itt azonban nem kell komplex arcfelismerő rendszerre számítani, pusztán egy mezei 1080p-s előlalpi kamera lakik ott (ami azért előrelépés a korábbi 720p-s változathoz képest).

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.