Csökkentheti a depressziót egy hét szünet a közösségi médiából

Egy frissen publikált kutatás szerint mindössze egyhetes szünet jelentősen javítja az egyén általános közérzetét, nagymértékben csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, segít az embereknek mentális egészségük helyreállításában – írja a Feol.hu.

Forrás: Feol.hu2022. 05. 24. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás eredményeit a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking tudományos folyóiratban tették közzé. A Bath-i Egyetem kutatócsoportja által végzett reprezentatív vizsgálat résztvevői körülbelül kilenc órát szabadítottak fel a hetükből, amelyet egyébként az Instagram, a Facebook, a Twitter és a TikTok görgetésével töltöttek volna.

További Digitália híreink

Az egyhetes teszt után a továbbra is közösségi oldalakat böngésző kontrollcsoporthoz képest kiugró javulást tapasztaltak az önmegtartóztatók körében közérzet, depresszió és szorongás terén, ami a rövid távú előnyt igazolja.

A kutatócsoport egy hétnél hosszabb ideig is szeretné nyomon követni az embereket, hogy kiderüljön, hogy az előnyök megmaradnak-e az idő múlásával. Ha igen, akkor a jövőben a módszer a mentális egészség kezelését segítő klinikai lehetőségek sorába illeszthető lenne.

Az elmúlt 15 évben a közösségi média alapvetően megváltoztatta a kommunikációnkat. Az Egyesült Királyságban a kutatócsoport adatai szerint a közösségi médiát használó felnőttek száma a 2011-es 45 százalékról 2021-re 71 százalékra nőtt. A 16–44 évesek körében már 97 százalékuk használja a közösségi médiát, és a görgetés a leggyakrabban végzett online tevékenységük lett.

A depresszió alapvető jellemzője a „mélyponton levés” érzése és az örömvesztés, a szorongás jellemzője pedig a túlzott és kontrollálatlan aggodalom. A jóllét az egyén pozitív érzelmeinek, érzéseinek, hangulatainak szintjére, az élettel való elégedettségre és a céltudatosságra utal.

Minden hatodik ember gyakran küzd mentális egészségügyi problémákkal, szorongással vagy a depresszióval.

A kutatók a vizsgálat alatt képernyőhasználati statisztikák segítségével ellenőrizték, hogy az egyének betartották-e a szünetet. 

Dr. Jeff Lambert vezető kutató kifejtette a The Daily Guardiannak:

A közösségi média állandó görgetése annyira általánossá vált, hogy sokan közülünk szinte gondolkodás nélkül teszik ezt az ébredésüktől egészen addig, amikor este lehunyják a szemüket.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.