Kína nem hagyja, hogy kizárják érdekeltségeit az 5G-hálózatokból

Kína tiltakozott az ellen, hogy Kanada bejelentette: a Huawei és a ZTE kínai távközlési vállalat kizárását tervezi az ötödik generációs (5G-) hálózatokból.

Forrás: MTI2022. 05. 22. 11:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: Kína minden szükséges lépést meg fog tenni a kínai vállalatok jogos érdekeinek védelmében.

Francois-Philippe Champagne kanadai ipari miniszter csütörtökön nemzetbiztonsági okokkal indokolta a döntést. A miniszter közölte: azoknak a szolgáltatóknak, amelyek a két kínai vállalat berendezéseit használják, le kell cserélniük őket. Az 5G-berendezések esetében két, a 4G-berendezések esetében pedig öt év türelmi időt adnak az érintett szolgáltatóknak.

Kína ottawai nagykövetsége helyi idő szerint csütörtökön közleményben tiltakozott a döntés ellen. 

Hangsúlyozták: a kínai kormányzat mindig is arra kötelezte a kínai vállalatokat, hogy a nemzetközi szabályok és helyi törvények betartása mellett folytassanak nemzetközi együttműködést. Hozzátették: a Huawei és a ZTE egyaránt remek kiberbiztonsági teljesítményű. A nagykövetség azzal vádolta meg a kanadai vezetést, hogy az amerikai féllel összejátszva igyekszik elnyomni a kínai vállalatokat.

Kanada 2018 szeptemberében jelentette be, hogy kivizsgálja a Huawei berendezések alkalmazásából adódó nemzetbiztonsági kockázat lehetőségét. A Five Eyes (Öt szem) hírszerzési szövetség többi négy tagja – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland – már mind kizárta a Huaweit az 5G-fejlesztésekből.

Kanada és Kína között éppen a Huaweihez kapcsolódóan alakult ki feszült helyzet, mert amerikai kérésre 2018 decemberében a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, aki ráadásul a Huawei alapítójának lánya. 

Röviddel Meng elfogását követően a kínai hatóságok két kanadai állampolgárt vettek őrizetbe, akiket azután bocsátottak szabadon, hogy Meng hazatérhetett Kínába.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.