A jövőben mindenkinek okosotthona lesz?

Sokan gondolják: az okosotthon azt jelenti, hogy okostelefonról vezéreljük a lámpákat a lakásban, az öntözőrendszert a kertben. Az okosotthon – vagy találóbb kifejezéssel élve, az intelligens épület – ennél több. Az I. Smart Home Expo online konferenciáján jártak a Szabad Föld munkatársai.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 03. 23. 11:00
null
Rengeteg energiát spórolhatunk a pontos beállításokkal Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani otthonok jelentős ré­­sze félig-meddig már okosotthon, hiszen a fűtés, világítás, árnyékolás, szellőztetés (pollenszűrés, a páratartalom csökkentése), a beléptetés, a biztonságtechnika sok esetben okos megoldásokkal működik – a robotporszívókról vagy mobillal működtethető mosógépekről nem is beszélve.

A minőségi különbséget inkább abban kereshetjük, hogy mindezek előre telepítetten vagy utólagos kiépítéssel működnek-e.

Nézzük, mit is takar ez a manapság a luxussal azonosított fogalom! Az okosotthon olyan épületautomatizálási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az ingatlanunkban a többnyire elektromos árammal működő eszközöket és berendezéseket automatizáljuk, távolról működtessük, és központi irányításunk alatt tartva bizonyos programokat automatikusan futtassunk rajtuk.

A kulcsmegosztó rendszerek manapság egyre jobban terjednek – a biztonságosságuk azonban kérdéses
Fotó: PIXABAY

Virtuális kulcs

Beléptetésnél hogyan lehet helyettesíteni a hagyományos kulcsokat, távirányítókat? Természetesen itt is a vezeték nélküli megoldások felé mozdult el az érdeklődés. Ma már egyre gyakoribb, hogy az elektromos működtetésű garázsajtókat, toló- és kétszárnyú kapukat, elektromos bejárati ajtókat virtuális kulcsokkal zárják-nyitják, és a vendégek beengedése is felhőben – kulcsmegosztó rendszerek segítségével – történik.

Ehhez nem kell más, mint egy hardvereszköz, egy mobilos applikáció, valamint egy webes felületről elérhető felhőszolgáltatás, s máris osztogathatók a kulcsok. Akár több száz felhasználót is hozzárendelhetünk egy bejárathoz, legyen szó lakóparkról, irodaházról, logisztikai központról.

Ezek a technikai megoldások többnyire villanyszerelési és informatikai munkálatokkal építhetők be az ingatlanba. Mi az, amit automatizálhatunk és irányíthatunk egy okosotthonrendszerrel? Ennek ma már tényleg csupán a fantázia szabhat határt – ami viszont végtelen, tehát a pénztárcánkon múlik, mit valósítunk meg.

Rengeteg energiát spórolhatunk a pontos beállításokkal
Fotó: PEXELS

Gyakorlatilag bármit automatizálhatunk, ami elektromos árammal vagy interneten keresztül működik. Így például épületgépészeti elemeket, hűtési és fűtési rendszert, klímát, szellőztetést. A világítás akár úgy is önműködővé tehető, hogy a rendszer figyelembe veszi, milyen fényre van szükségünk – ami attól is függ, éppen mit csinálunk otthon, mekkora a tér, amit be kell világítani, milyen színűek a falak vagy a bútorok, mennyi az elérhető természetes fény mennyisége és az adott térben lévő emberek száma –, és mindez az árnyékolással, azaz a redőnyök működésével teljes összhangban történik.

Milyen az ideális okosotthon? A válasz meghökkentően egyszerű: láthatatlan. Észrevétlenül segít az apró, de mindennapos teendőkben, amit korábban magunknak kellett elvégeznünk. A reggeli induláskor automatikusan beriasztja a lakást, a kívánt állásba helyezi a nyílászárókat, árnyékolókat.

Megérkezéskor üdvözöl bennünket, és az ajtó kinyitását követően magától elvégzi az otthonunkat érintő műveleteket, amikért korábban ilyenkor kétszer körbejártuk az egész házat: kiszellőztet, leengedi a redőnyöket, aktiválja a kedvenc hangulatvilágításunkat – ha szeretnénk, akkor persze irányíthatjuk szóval, a telefonunkról, vagy akár a fali kapcsolóról.

Segít megóvni az otthont a tűz- vagy a vízkártól, a betöréstől, az elveszett kapukulcs miatti kellemetlen óráktól.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A legmenőbb okosotthon Budapesten

A Duna-parttól, valamint a Kossuth tértől nem messze található, emeletes házakkal körbeölelt újlipóti „okossziget”, nemcsak kívülről, hanem belülről is teljes mértékben egyedi megoldásokkal bír – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.