A magyarok akár kiborgként tökéletesítenék a testüket

Friss kutatás szerint szinte minden magyar változtatna magán valamit, ha tehetné. Sokan azonban attól tartanak, hogy az embertökéletesítés csak a gazdagok kiváltsága lesz, vagy hogy a testük kiberbűnözők célpontjává válhat.

Forrás: MW2020. 09. 18. 9:46
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy a digitális technológia a mindennapi életünk egyre fontosabb részévé vált, a korábban sci-fibe illőnek tartott embertökéletesítés – azaz a fizikai és mentális képességeink újraalkotásának vagy fokozásának – eszméje új erőre kapott.

A minap közzétett új kutatás széleskörű lelkesedést mért a magyar lakosság körében az embertökéletesítés, azaz az emberi test technológiák segítségével való tökéletesítése vagy javítása iránt.

A Kaspersky információbiztonsági cég megbízásából készített kutatás arra a megállapításra jutott, hogy 96%-unk változtatna valamit a fizikai megjelenésén, ha tehetné, míg kétharmadunk fontolóra venné a teste technológia segítségével való végleges vagy átmeneti tökéletesítését.

Az Európa és Észak-Afrika 16 országában végzett széles körű kutatás kimutatta, hogy a legnagyobb arányban az olaszok vennék fontolóra az embertökéletesítést (82%), amitől a kétharmaddal mi, magyarok sem állunk messze, a legkisebb arányban pedig a britek (33%).

Néhány válaszadó egyenesen azt nyilatkozta, hogy szeretne okostelefont hozzákapcsolni a testéhez.

A magyarok legtöbbje világosan kifejezésre juttatta, hogy szerintük az embertökéletesítésnek az emberiség javát kell szolgálnia, ezen belül 62% mondta azt, hogy az életminőség javítására kellene használni. A magyarok általában véve úgy gondolják, hogy bármely embertökéletesítés céljának az általános fizikai egészségi állapot (43%) vagy a látás (42%) javításának kell lennie, de közel harmaduk (31%) egyszerűen csak vonzóbb testre vágyik.

Vannak még kétségek ezzel kapcsolatban, hiszen a résztvevők tartottak attól, hogy a tökéletesítés a gazdagok kiváltsága lesz (43%), és vannak (26%), akik inkább amiatt aggódnak, hogy a testüket meghekkelhetik a kiberbűnözők.

Marco Preuss, a Kaspersky globális kutató és elemző csapatának Európáért felelős igazgatója elmondta: „Az embertökéletesítés napjaink egyik legjelentősebb technológiai trendje. Máris rendkívül sokféle gyakorlati alkalmazását láthatjuk a mindennapi életünk különböző területein, többek között az egészségügyben és a szociális ellátásban, a sportban, az oktatásban és a közlekedésben. Gondolok itt például a tűzoltási és mentési műveleteknél használt exoszkeletonokra (külső vázakra) vagy a szervek bionyomtatására.

Az emberek azonban joggal gyanakvóak. Az embertökéletesítés rajongói már most is a lehetőségek korlátait feszegetik, ám általánosan elfogadott szabványokat kell meghatározni annak érdekében, hogy a tökéletesítésből úgy hozhassuk ki a legtöbbet, hogy eközben a legkevesebb kockázattal járjon.”

A Kaspersky 16 országban végzett kutatásának további megállapításai

  • A dél-európai – többek között a spanyolországi, portugáliai, görögországi és olaszországi –, valamint a marokkói felnőttek a legnyitottabbak az embertökéletesítésre
  • Az egyesült királyságbéli és a franciaországi felnőttek a legszkeptikusabbak az embertökéletesítést illetően, a britek 36%-a és a franciák 30%-a ellenzi az ötletet. Franciaországban a felnőttek több mint a fele (53%), és az Egyesült Királyságban ugyancsak a felnőttek több mint a fele (52%) véli úgy, hogy az embertökéletesítés káros lesz a társadalomra nézve. Ez az arány jóval magasabb a többi válaszadónál mért átlagnál, ami 39%.
  • A vonzóbb test elérése érdekében végzett tökéletesítés a nők több mind harmada (36%) számára volt vonzó, míg a férfiaknál csak a válaszadók negyede (25%) érzett így. A férfiakat ugyanakkor sokkal jobban érdekelte az, hogy erősebbek legyenek (23%), mint a nőket (18%).
  • A megkérdezettek csaknem fele (47%) azon a véleményen volt, hogy az embertökéletesítést a kormányoknak kellene szabályozniuk. A kormányzati beavatkozást a legnagyobb mértékben az Egyesült Királyság válaszadói támogatják (77%), a legkevésbé pedig a görögök (17%).
  • Az emberek egyharmadát (33%) „izgalommal tölti el” az embertökéletesítés gondolata, ugyanakkor a nők egy kicsit nagyobb arányban (21%) mondták azt, hogy inkább aggodalommal, semmint izgalommal tölti el őket a tökéletesítés gondolata, mint a férfiak, akiknél ez az arány csak 15% volt.
  • Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.