A Nemzetközi Űrállomásra tart a Progressz MSZ–16 teherűrhajó

Az űreszköz 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt és cseppfolyósított nitrogént szállít.

Forrás: MTI2021. 02. 17. 11:55
HOPKINS, Mike
A Nemzetközi Űrállomás Fotó: - Forrás: MTI/AP/NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tart a Progressz MSZ–16 orosz teherűrhajó, a tervek szerint szerda délelőtt kapcsolódik hozzá – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. A tájékoztatás szerint a kazahsztáni Bajkonurból hétfőn indított űreszköz fedélzetén 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt és cseppfolyósított nitrogént szállít. Szerszámokat is visz, hogy a Zvezda modul átmenőrészlegében keletkezett szivárgást és hajszálrepedést megjavítsák. Ezenfelül különböző műszerek, a kísérletekhez szükséges eszközök és friss élelmiszer érkezik majd az ISS-re.

A teherűrhajót a tervek szerint a Pirsz modulhoz csatlakoztatják. Az űrhajósok a kapott eszközökkel tanulmányozni fogják a Zvezda modulnál keletkezett szivárgás okait. Azt is tervezik, hogy nagy felbontású mikroszkópot szállítanak majd az űrállomásra, amelynek segítségével a szivárgás egy további helyét veszik alapos vizsgálat alá.

A Nemzetközi Űrállomás
Fotó: MTI/AP/NASA

A Progressz MSZ–16 egy további fontos feladata lesz, hogy segítségével eltávolítsák az ISS-ről a Pirsz modult, amelyet majd később elsüllyesztenek a tengerben. Helyére nyáron új laboratórium, egy többcélú kutatómodul érkezik, a Nauka (Tudomány) elnevezésű. Súlya 22 tonna, hossza 13 méter lesz.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizskov, Szergej Kudj-Szvercskov orosz, Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajós tartózkodik.

Paraasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség

Paraasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség (ESA), mely 11 év után először újra űrhajósokat toboroz.

A jelentkezési március 31-én kezdődik és május 28-án zárul, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget – közölte kedden a szervezet.

– A sokszínűség előny, ez gazdagítja a csapatot – mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója, aki kiemelten bátorítja jelentkezésre a nőket.

Az űrben valaha járt 560 személy közül mindössze 65-en nők, közülük pedig 51-en amerikaiak. Az ESA csupán két nőt küldött eddig az űrbe – Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit. Az ESA hat személyt keres, akiket az asztronautacsapat állandó tagjaiként alkalmaznak, ők űrmissziókon vehetnek részt. Az ügynökség további húsz férfi és női asztronautát tartalékosi pozícióra keres, ők speciális missziókon vesznek részt.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.