A párizsi Orly reptéren arcfelismerő technológiával kezdik ellenőrizni az utasokat

Először a Marokkóba tartó járatok utasainak ellenőrzésére használják az arcfelismerő technológiát.

Forrás: BLADI.NET2021. 03. 25. 15:44
null
Tokió, 2020. október 21. Arcfelismerõ rendszert próbálnak ki, miközben a játékokra érkezõk beléptetését és biztonsági ellenõrzését tesztelik a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát elõkészítõ bizottság munkatársai Tokióban 2020. október 21-én. A bizottság illetékesei azt közölték: még nem tudják pontosan, milyen intézkedéseket vezetnek be az új koronavírus szûrésére, de a teszttel azt kívánják jelezni a világ közvéleményének, hogy dolgoznak rajta. A koronavírus-járvány miatt 2020-as nyári játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. közöttre halasztották. MTI/EPA/Majama Kimimasza Fotó: Majama Kimimasza Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi Orly repülőtér először a Marokkóba tartó járatok utasainak ellenőrzésére használja az arcfelismerő technológiát.

A március közepén bevezetett új utas-ellenőrzési eljárás szerint az Orly repülőtérre érkező utasnak, ha nem akarja állandóan az útlevelét és a repülőjegyét minden ellenőrzési pontnál elővenni, elég, ha regisztrálja arcát és adatait a repülőtérre érkezéskor.

Arcfelismerő rendszert próbálnak ki, miközben a játékokra érkezők beléptetését és biztonsági ellenőrzését tesztelik a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság munkatársai Tokióban 2020. október 21-én. A bizottság illetékesei azt közölték: még nem tudják pontosan, milyen intézkedéseket vezetnek be az új koronavírus szűrésére, de a teszttel azt kívánják jelezni a világ közvéleményének, hogy dolgoznak rajta. A koronavírus-járvány miatt 2020-as nyári játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. közöttre halasztották. (A kép illusztráció)
Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Az erre a célra kialakított elektronikus scanner előtt koronavírus-elleni maszkját, szemüvegét, sapkáját levéve belenéz a kamerába, amely felvételt készít az utas arcáról. Ezután az archoz kell rendelni – a dokumentumok bescannelésével – az útlevél és a repülőjegy adatait. A művelet alig egy percig tart, ezután az utas az úti okmányainak felmutatása nélkül vásárolhat a repülőtéri üzletekben és léphet be a repülőgép fedélzetére is, mert az arcfelismerő kamerák fogják a személyazonosságát és az utazásra jogosultságát igazolni.

Az arcfelismerő rendszert a francia fapados légitársaság a Transavia alkalmazza először a Marokkóba tartó járatain. Az első két hónap tapasztalatai után a légitársaság kiterjeszti az új utas-ellenőrzési rendszert a Franciaország tengerentúli területeire induló járataira is – olvasható a Bladi.net portál cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.