A Samsung megalkotta az okosórát, ami már szinte mindent tud

A Samsung az első pillanattól kezdve nagy fantáziát látott az okosórának nevezett eszközökben. A cég eddig keményen oda is tette magát és minden évben tudtak valamit újítani. Többször előfordult, hogy olyan megoldásokat vezettek be, amelyeket később a vetélytársak is lemásoltak.

Forrás: origo.hu2020. 09. 10. 10:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően az érdekelt minket, hogy megtörik-e a lendület, csak másolásra futja-e már a kreativitásból minimális változtatásokkal, illetve persze, hogy mennyire felhasználóbarát maga a készülék. A termék a szokásoknak megfelelően két méretben létezik, amelyből nálunk a nagyobb, 45 mm-es átmérőjű darab járt.

Dizájn – ugyanaz, de mégis más

Bár már vannak nagyon futurisztikus okos órák is, a Samsung a Galaxy Watch szériánál mindig is a konzervatív formatervezési irányzatot részesítette előnyben, és ezen 2020-ban sem változtattak. A termék ennek köszönhetően első pillantásra teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos kronométer, ami szerintünk jó döntés volt. Bőr szíj jár mellé, amely kellően elegáns, felnőttes, és természetesen egyszerűen cserélhető, ha arra lenne szükség.

A Galaxy Watch korábbi változatait érték kritikák a készülékház viszonylagos vastagsága miatt, de ezen mostanra sikerült faragni valamelyest. Ennek köszönhetően csak alig több, mint egy centiméter magas (11,1 mm), amihez 45 mm-es szélesség, és 46,2 mm-es hosszúság, valamint 53,8 grammos súly társul. Mindez pedig azt jelenti, hogy kényelmesen viselhető, a vékonyabb csúklóval élő emberek azonban inkább a kisebb modellt válasszák.

A számlapot övező gyűrű elforgatható, és természetesen a gombok sem hiányoznak, ami a vezérlésben játszik kulcsszerepet. A modell megkapta az IP68 és MIL-STD 810G minősítéseket, azaz ellenáll az ütéseknek, pornak és a víznek is.

Képernyő

Minden korábbinál nagyobb és pazarabb kijelzővel látták el, hiszen az 1,4 inches képátlójú megjelenítő felbontása 360 x 360 képpont. Az alkalmazott Super AMOLED technológiának hála a színek ragyogóak, átütőek, fátyolosságnak nyoma sincs.

A modell egyébként 16 millió tónus megjelenítésére képes ez pedig az a kategória, amit ma a legjobb mobiltelefonok is produkálnak. A fényerő pedig kellően nagy ahhoz, hogy akár világosban, nappal is gond nélkül lehessen használni a terméket. A kijelző jó ahhoz, hogy fotókat és videókat is teljesen élvezhető minőségben jelenítsen meg, ami igazából eléggé futurisztikus élmény.

Hang

A modell rendelkezik beépített kis teljesítményű hangszóróval és mikrofonnal, de ezek minősége gyakorlatilag csak telefonhívások kihangosítására elegendő. Viszont Bluetooth kapcsolat révén vezeték nélkül csatlakoztatható audió eszközökhöz, például egy fejhallgatóhoz, headsethez vagy akár egy hangsugárzóhoz is. Ilyenkor már remek a hangminőség.

Kezelés

Az érintőképernyő, illetve a már említett, órán elhelyezett tárcsa segítségével lehet navigálni az órán. A grafikus kezelőfelület nagyon jól néz ki, és magyar nyelven is kommunikál. A felépítése logikus, az ikonok, egyes menüpontok jelentése világos, így a használatába hamar bele lehet jönni.

Mi egy hét után már úgy éreztük, mintha ezzel születtünk volna. A hardver megfelelő teljesítményt biztosít, így a sebesség rendben van, és a stabilitásra sem lehet panasz, azaz a termék fagyást, zavaró akadást nem produkál.

Energiaellátás

A 340 mAh kapacitású akkumulátor nagyjából két és fél napos üzemidőt szavatol. Bárhogy nézzük ez nem sok, pláne egy okos karkötőhöz képest, de hát a viszonylag nagy teljesítmény és a jó kijelző egyszerűen zabálja. Ez az egyetlen pont, ahol a hínai konkurrensek köröket vernek a Samsung megoldására, mert az ő óráik bizony egy hetet, sőt 10 napot is kibírhatnak egy-egy töltéssel.

Sport és egészség

A terméket természetesen telepakolták egy rakás szenzorral, amelyek révén képes mérni a pulzust, az alvás minőségét, a véroxigén- és stressz szintet, illetve a különféle aktivitásokat is, azaz, hogy mikor, mennyit, milyen sebességgel mozgott a felhasználó. Mivel felszerelték integrált GPS rendszerrel is, ezért a mozgáskövetés nagyon pontos. A kapott adatok magán az eszközön is megnézhetőek, tehát azonnal láthatjuk, hogy például mennyit futottunk, úsztunk vagy bicikliztünk, milyen sebességgel, mennyi idő alatt.

Emellett ezeket Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat révén képes továbbítani egy mobil eszközre, amin az ingyenes Samsung Health alkalmazáson keresztül szintén megtekinthetőek az értékek. Ez a szoftver képes az adatok tárolására, tud belőlük szép grafikonokat és ábrákat is kreálni, ami nagyon hasznos lehet az edzések során.

Ez az alkalmazás tartalmaz több, mint száz előre telepített edzésprogramot is. Ha kiválasztjuk az egyiket, akkor az óra által mért tevékenységeket automatikusan szinkronizálja a szoftver, és számon tartja, hogy állunk, hogyan teljesítettünk. Egyes gyakorlatokhoz videó is tartozik, azaz a mobil képernyőjén folyamatosan látjuk, hogy mikor mit kell elvégeznünk, ami nagyon hasznos és motivációnak sem utolsó. Az óra egyik nagy újítása, hogy sportolás közben képes vizsgálni a mozgás minőségét is, tehát például futásnál képes megmondani, hogy megfelelően terheljük-e mindkét lábunkat, jó-e a testtartásunk. Ilyet még korábban nem láttunk, és bár nem tudjuk, hogy ez mennyire fedi a valóságot, de úgy éreztük, hogy konkrétan egy testnevelőtanárt szíjaztunk a csuklónkra.

Hívások és üzenetek

Azzal, hogy az óra a mobilhoz kapcsolódik, illetve csatlakoztatható hozzá headset, valamint rendelkezik hangszóróval és mikrofonnal, lehetővé válik a telefonhívások és SMS-ek fogadása anélkül, hogy ehhez elő kellene venni a telefont. Ez nagyon elegáns és kényelmes megoldás, és a tapasztalataink szerint jól is működik, sőt, akár azt is megtehetjük, hogy otthon hagyjuk a telefont, és úgy használjuk.

Mindez annak köszönhető, hogy az óra rendelkezik egy beépített SIM (úgynevezet eSIM) kártyával, amely egy rövid párosítási procedúra után úgy működik, mintha a saját kártyánkat használnánk. Üröm az örömben, hogy egyelőre ezt a szolgáltatást még csak a Telekom támogatja Magyarországon, szóval mindenki nem élvezheti az előnyeit.

Számlapok

A digitális technológia és a nagy felbontású kijelző lehetővé teszi, hogy a számlapokat tetszés szerint váltogassuk. A kínálatban megtalálhatóak az analóg stílusúak épp úgy, mint a látványra is elektronikusnak tűnő változatok egyaránt. Emellett a felhasználó még módosíthat ezeken saját igényei, elvárásai szerint. Azaz változtathat a színen, és neki tetsző funkciókat (pl. lépésszámláló, pulzus, megtett távolság, sebesség stb.) pakolhat fel, illetve tüntetheti el azokat, amikre nincs szüksége.

Alkalmazások és internet

Az óra képes bizonyos alkalmazások, például a YouTube vagy a Spotify, és akár egy internetes böngésző közvetlen futtatására is. Ez pedig azt jelenti, hogy az órán is nézhetünk netes videókat és hallgathatunk online úton zeneszámokat, valamint mód van weboldalak betöltésére is. Természetesen a levelező- és a chatkliens sem hiányzik, azaz az ilyen formában érkező üzenetek elolvasása is lehetséges. Valamint ezekre válaszolni is lehet az órán keresztül a beépített virtuális billentyűzet segítségével. Ennek használata egy kicsit nehézkes a kis képernyő miatt.

Zenehallgatás, filmezés

A Galaxy Watch 3-ba pakoltak 8 GB adattárolásra szolgáló memóriát, amire feltölthetőek zenei vagy videó állományok is. Ezek pedig az előzetesen telepített médialejátszó alkalmazás segítségével megszólaltathatóak vagy megnézhetőek mindenféle Bluetooth vagy mobilnet kapcsolat nélkül. Ez nem újdonság, korábban már láttunk hasonlót, de ettől függetlenül jó, hogy innen nem maradt ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.