A világ legnagyobb szoftvervállalatától lopott tízmillió dollárt

Nem sokáig élvezhette az 1,6 millió dolláros luxusotthonát és a 160 ezer dolláros Tesláját – írja az Origó.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 12. 20:02
null
Pénz Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előreláthatóan éveken át vendégeskedhet majd egy amerikai börtönben a világ legnagyobb szoftvervállalatának, a Microsoftnak az egyik volt szoftvermérnöke, az ukrán Volodymyr Kvashuk 2016 és 2018 között tízmillió dollárral, jelenlegi árfolyamon bő 3 milliárd forinttal károsította meg a céget. A férfi a Microsoft webshopjának tesztelésével foglalkozott, így időnként rendeléseket adott le benne, hogy kipróbálja a működését.

Ehhez a Microsoft dolgozói különleges felhasználói fiókokat használnak, így a leadott rendelések nem kerülnek ténylegesen feldolgozásra és kiszállításra. Viszont Kvashuk felfedezte, hogy a bolti egyenleg feltöltésére használható, virtuális ajándékkártyák esetében végigmentek a tranzakciók. Elsőként csak néhány videokártyát vásárolt ilyen módon a Microsoft számlájára, de később már tömegével vette az ajándékkártyákat, majd eladta azokat BitCoinért, és megpróbálta tisztára mosni a pénzt.

Az ügyész szerint Kvashuk jelentős kedvezménnyel kényszerült eladni a lopott ajándékkártyákat, így a tízmillió dolláros kár ellenére ténylegesen csak 2,8 millió dollár landolt nála. A pénzből többek közt 160 ezer dolláros Teslát és 1,6 millió dolláros luxusházat vásárolt magának. Pechjére az amerikai adóhatóság vizsgálatot indított a csodás vagyonosodását látva, így végül lebukott a kapzsi tolvaj, pedig nagyon igyekezett rákenni legalább a lopások egy részét a volt kollégáira.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Már elérhetők a legfrissebb biztonsági javítások a legtöbb PC-re

Elérhetővé tette a szokásos havi biztonsági javításait a támogatott termékeihez a Microsoft, ezúttal 112 sérülékenységtől szabadult meg a Windowsban, az Office-ban és a társaikban. A javítások a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül telepíthetőek, ennek a felülete a Gépház alkalmazás Frissítés és biztonság részében érhető el. A legtöbb PC-re automatikusan települnek a most kiadott patchek.

A novemberben megszüntetett sérülékenységük közül 17 legnagyobb kapott kritikus besorolást, 93-at fontosnak minősítettek az illetékesek, a maradék kettőt pedig moderált veszélyességűnek találták. Az egyik kritikus besorolású gond egy nulladik napi sebezhetőség a Windowsban, azaz már aktív kihasználás alatt áll, a Google Project Zero biztonsági kutatói egy konkrét támadás vizsgálata során bukkantak rá a bűnözők által igénybe vett hibára.

További érdekesség a novemberi hibajavító nappal kapcsolatban, hogy most kapott utoljára biztonsági frissítéseket a Windows 10 October 2018 Update (v1809), így a rendszert használó keveseknek muszáj átállniuk egy újabb főverzióra a biztonságos számítógép-használat érdekében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.