Aljas, de kreatív módon figyeli meg a dolgozóit egy techcég

Senki sem gondolt rosszra a legutóbbi céges ajándék átvételekor – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 01. 05. 15:31
null
Számos módja van, ahogy egy cég megfigyelheti dolgozóit... Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szokatlanok a sikeres vállakozások esetében a munkavállalóknak nyújtott kisebb-nagyobb ajándékok, ezek tipikus formája a normál fizetés mellé járó bónusz, de a körülményektől függően a tárgyi jellegű ajándékok sem hallatlanok. A ChinaPress beszámolója szerint egy meg nem nevezett, kisebb kínai techcégnél az utóbbiaknak is komoly történetük van, a hangcsoui vállalat mérnök vezetője legutóbb tavaly novemberben okos ülőpárnákkal lepte meg a dolgozóit.

Az irodai forgószékbe betehető kiegészítőt örömmel vették át a dolgozók: képes mérni a szívverést, figyelmeztetni próbál a rossz testtartásra, továbbá túlságosan hosszú ülés esetén mozgásra szólítja fel a használót. A statisztikai adatai és a figyelmeztetései egy okostelefonos appban tekinthetőek meg.

Számos módja van, ahogy egy cég megfigyelheti dolgozóit... (A kép illusztráció)
Fotó: pexels

Nem sokkal később viszont jött a feketeleves: az egyik kollégát megkeresték a szünetben a HR-esek, és olyan kérdésekkel bombázták, mint például délelőtt tíz után miért nem szokott olyan fél órán át a székében ülni, majd félig-meddig viccesen a bónuszai megvonásával fenyegették meg...

Az eredeti, teljes cikk ITT olvasható.

Rajtad a szemünk!

Nincs olyan munkahely, ahol ne ellenőriznék a dolgozót. A kamera, mágneskártya „lerágott csont”, modern vívmány a székbe épített súlyérzékelő és a munkára ösztönző okosóra. A rafinált eszközök tárháza kimeríthetetlen, megszűnnek a határok a legális és illegális módszerek között.

A feltűnően elhelyezett kamera vagy a kártyás azonosító-beléptető rendszer nem vall nagy kreativitásra, a megfigyelési módszerek kifinomultságának csak az szabhat határt, hogy meddig mehet el a főnök, és meddig a mindenható informatikus. Kollégáival hatalmas, közös teremben dolgozott az egyik távközlési vállalatnál pár évvel ezelőtt Berta Csaba szoftvermérnök. Egymás mellett, mint a verebek a dróton, ültek egész nap néma csendben.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.