Amerikai tiltólistára kerülhet a kínaiak által gyártott chip

A jelentések szerint az amerikai kormány fontolgatja, hogy a kínai SMIC chipgyártót is tiltólistára teszi.

Forrás: origo.hu2020. 09. 11. 13:36
2002. május 10-én készült felvétel a Verichip nevû életmentõ chiprõl, amelyet elsõként egy Boca Raton-i család tagjaiba ültettek be. Az amerikai Applied Digital Solutions cég által kifejlesztett személyi azonosító chiprõl egy letapogató készülékkel azonnal leolvasható a beteg összes adata és betegsége kórtörténete is. (MTI FOTÓ/EPA/AFPI / RHONA WISE) Fotó: RHONA WISE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai SMIC egy olyan vállalat, mint a tajvani TSMC, vagyis rendelésre gyárt le más vállalatoknak chipeket.

Állítólag a SMIC volt az egyik cég, amelyik megkörnyékezte a SoftBank által eladásra kínált ARM-et. A földrajzi elhelyezkedése miatt pedig szabad az út a SMIC előtt, hogy kiszolgálja a Huawei-t – miközben az amerikai kormány már a TSMC-t és állítólag a MediaTeket is elvághatta attól, hogy kiszolgálja a kínai óriást.

Túl nagy megrendeléseket a SMIC eddig nem kapott a Huawei-től, de a Reuters információi szerint az amerikai kormány gondoskodni akar arról, hogy ez ne is változzon. Éppen ezért a SMIC is felkerülhet az amerikai tiltólistára, és így többé nem dolgozhat majd a Huawei-jel. Ezt állítólag azzal akarják megindokolni, hogy a SMIC a CETC-hez kötődik, ami a kínai államnak fejleszt katonai elektronikát.

A SMIC elutasította a vádakat, és állítólag sokkos állapotba került a vezetés a hírek hatására. A feketelistára helyezés a SMIC beszállítóit is erősen visszavetné, ezek között ráadásul sok amerikai cég is van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.