Ásótól a vitrinig – online megtekinthető időszaki kiállítás

Hunyadi Mátyás ezüstjei mellett II. Ulászló király 16. század elejéről való érméit is megtekinthetik az érdeklődők.

Forrás: MTI2020. 12. 18. 14:32
null
A Budapesti Történeti Múzeum kiállításai jelenleg az online felületen tekinthetőek meg Fotó: Róka László Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online is megtekinthető a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeum Ásótól a vitrinig című új régészeti időszaki kiállítása.

A Középpontban a középkor című kiállítássorozat aktuális tárlata a 2019-es év ásatásainak legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből ad válogatását – közölte a BTM pénteken az MTI-vel.

Az online is elérhető tárlaton Hunyadi Mátyás ezüstjei mellett a 15. század elejéről, az itáliai Aquileiából származó vereteket, valamint II. Ulászló (1490-1516) király 16. század elejéről való érméit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az Irgalmasrendi Kórház udvarán folytatott ásatás során kerültek elő a középkori Buda és Óbuda között húzódó Felhévíz maradványai. A feltáráskor egy középkori kőépület romjai között, a ház egykori padlóján találtak a régészek egy cserépperselyt, amelyből 318 darab érmét szedtek ki.

A középkori kútból egy lócsontváz került elő. Az előzetes vizsgálatok alapján a ló a korszak átlagához képest viszonylag nagy termetű, nagyjából 150 centiméter marmagasságú, kifejlett mén (vagy herélt) volt, csontjain nehéz és tartós munkavégzés okozta patológiás tünetek láthatók.

A vitrinekben sokféle állatcsontot tekinthetnek meg az érdeklődők: egyebek mellett négyszarvú juh koponyáját, farkas állkapcsát, medveagyart, görénymedencét, kutyakoprolitot (megkövesedett ürülék) vagy a kuriózumnak számító tevekoponyát.

A Budapesti Történeti Múzeum kiállításai jelenleg az online felületen tekinthetőek meg Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Zrínyi utca sírleletből pedig ezüst, s-végű hajkarikák, valamint ezüstgyűrű került elő. Az ásatás végére egy 17 síros temetőrészlet látott napvilágot, amelyből csak 5 sír tartalmazott halott mellé temetett tárgyakat. A hajkarikát férfiak és nők egyaránt viselték, általában a fül alatt, a tarkónál kerültek elő azonos méretű párokban. A karikák mellett rábukkantak egy csontváz ujján lévő csavart ezüstgyűrűre is.

Mindezek mellett az online kiállítás bemutatja a Budai pasák palotájából származó nyugati üvegedényeket is. A Karmelita udvar ásatásán napvilágra került üvegek török koriak, anyaguk hártyavékony – megdöbbentő, hogy egyáltalán megmaradtak. A leletek valószínűleg az utolsó budai pasa, Abdurrahman konyhakészletéhez tartoztak, és Nyugat-Európából szerezték be őket.

A kiállítás a leletek mellett a tárgyaknak, az ásótól a vitrinig tartó útját – a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatására is fókuszál: az érdeklődők így jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába.

Az érdeklődők online, virtuális sétájuk során a kiállítás megtekintése mellett játékban is részt vehetnek: egyebek mellett voksolhatnak, hogy régészek, restaurátorok, archeozoológusok vagy történészek szeretnének-e inkább lenni, valamint üzeneteket dobálhatnak az Irgalmasrendi Kórház ásatásán megtalált pénzes persely virtuális másába.

A Budavári Palotanegyed korhű módon születik újjá a romjaiból

Három évtizeddel azután, hogy a magyar nemzet visszanyerte szuverenitását, végre együtt van a politikai akarat és a gazdasági erő a Budavári Palotanegyed háború előtti fényének és rangjának helyreállításához. A hatalmas feladat elvégzésének felelős vezetője Fodor Gergely kormánybiztos, aki felidézte azt is, hogy Rákosiék lapos tetős pártházzá tervezték átalakítani a palotát és erőddé a környezetét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.