Az amerikai választásokat akarhatták manipulálni hackerek

Politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették.

Forrás: Mediaworks2020. 09. 11. 18:02
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz hackerek az amerikai választáshoz kapcsolódó legalább 200 szervezetet támadtak meg – írta a The Wall Street Journal az internetes honlapján a Microsoft bejelentésére hivatkozva csütörtökön.

A lap információi szerint a hackertámadások az elmúlt hetekben történtek. Politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették.

De nemcsak oroszok, hanem kínai és iráni hackerek is kibertámadásokat intéztek a demokraták elnökjelöltjéhez, Joe Bidenhez és a kampánycsapatához közel álló „magas rangú személyiségek”, valamint Donald Trump amerikai elnök kampányával kapcsolatban álló emberek ellen. A Microsoft hivatalos blogjában közölt információk szerint az orosz hackerek a Bidenhez közelieket támadták, míg a kínai és iráni szereplők Trump kampánycsapatának személyes fiókjaiba próbáltak meg behatolni.

A kibertámadási kísérletek elsöprő többsége nem volt sikeres, s azokat, akiknek az adataihoz és információihoz hozzáférhettek, a Microsoft biztonsági szolgálata azonnal értesítette.

„Mai bejelentésünk egyértelművé teszi, hogy külföldi csoportok megsokszorozták erőfeszítéseiket a 2020-as választások befolyásolására, ahogyan azt előre jeleztük is”

– fogalmazott hivatalos blogjában a Microsoft.

Tom Burt, a Microsoft fogyasztói biztonságért felelős alelnöke a The Wall Street Journal kérdésére úgy fogalmazott: rendkívül fontosnak tartja, hogy a demokratikus folyamatok résztvevői bárhol a világban tudatában legyenek a fenyegetéseknek, és megtegyék a szükséges lépéseket mind a személyes, mind a munkahelyi adataik és információik biztonságának védelme érdekében.

Az orosz hackerek a Microsoft vizsgálatai szerint az orosz katonai hírszerzés egyik egységével állnak kapcsolatban. Az amerikai számítástechnikai cég úgy véli: ugyanarról a csoportról van szó, amelyik 2016-ban, az akkori amerikai elnökválasztáskor behatolt a demokraták számítógépes rendszereibe, és kiszivárogtatta elektronikus leveleik egy részét.

A Microsoft eddigi vizsgálatai szerint a közelmúltban végrehajtott orosz számítógépes támadások „áldozatai” között olyan kutatóintézetek is vannak, mint például a German Marshall Alap, vagy egyes nagy-britanniai intézetek.

Ezzel szemben a Trump és munkatársai számítógépes rendszereibe behatolni igyekvő iráni hackerek kísérleteinek mindegyike sikertelen volt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek a múlt hónapban közzétett jelentésükben figyelmeztettek arra, hogy külföldi szereplők igyekeznek befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Az akkori dokumentum szerint az oroszok Biden ellen igyekeznek hangolni az amerikai közvéleményt, míg a kínaiak és az irániak Trump újraválasztásával szemben próbálnak meg fellépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.