Az elektromobilitás mintaszigetévé alakítják ezt a szigetet

A projekt középpontjában egy okos mobilitási szolgáltatásokra épülő közlekedési rendszer áll.

Forrás: MTI2020. 11. 05. 14:41
null
Szantorini, 2013. július 8. Hajók közlekednek a Szantorini kör alakú vulkanikus szigetcsoport közepén álló vulkáni kúp mellett. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímasemleges közlekedés mintaszigetévé alakítja át az égei-tengeri Asztipáleát a görög kormány és a Volkswagen Csoport, a két fél szerdán írta alá a megállapodást az együttműködésről.

A projekt középpontjában egy okos mobilitási szolgáltatásokra, például egész évben működő, elektromosjármű-alapú utazásmegosztásra épülő közlekedési rendszer áll.

A hagyományos autókölcsönzés egy részét autómegosztó szolgáltatás váltja fel, amely nem csupán elektromos autókat, hanem elektromos robogókat és kerékpárokat is kínál. Ez már önmagában is jelentősen csökkenteni fogja a járműflottát a szigeten, ahol összesen nagyjából 1500 belsőégésű motorral működő járművet cserélnek le 1000 elektromos alternatívára.

A sziget karbonsemlegessé tételét a görög kormány azzal támogatja, hogy 12 ezer euróig terjedő támogatást nyújt elektromos autók vásárlásához, a német autógyár pedig kedvezménnyel kínálja majd villanyautóit Asztipálea lakóinak és vállalkozóinak. A Volkswagen segít kiépíteni a töltőhálózatot is.

Az elektromos járműflotta működtetéséhez szükséges villamosármot kizárólag környezetbarát forrásokból, szél- és napenergiából tervezik fedezni a jelenleg még teljes egészében fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó kicsiny égei-tengeri szigeten.

Herbert Diess, a kezdetnek három, középtávon 10 millió eurót befektető Volkswagen elnöke szerint a világon egyedülálló projektről van szó, az asztipáleai modell két-három évre sűrítve mutatja be, milyen lehetne a világ többi része 20-30 év múlva. A VW-éhez hasonló összeggel támogatja a projektet a görög állam is.

A nagyjából 100 négyzetkilométeres Asztipálea lakosainak száma 1300 fő, de évente mintegy 70 ezer turista keresi fel az Égei-tenger déli részén fekvő szigetet, amelynek tömegközlekedési járműparkja jelenleg mindössze két autóbuszból áll.

Polcvizsgáló robotok kerültek lapátra egy amerikai áruházláncban

Az elmúlt években az amerikai áruházláncok közül a Walmart élen járt a különféle robotokkal való kísérletezésben. Ezért körülbelül 500 üzletében még polcvizsgáló robotokat is bevezetett, ezek az eladótérben gördülve folyamatosan figyelték az árukészlet feltöltöttségét.

A fejlesztéssel a Walmart csökkenteni kívánta a polcok figyeléséhez szükséges munkaerő számát, továbbá az illetékesek elképzelései szerint így ritkábban fogytak volna el a polcokról a termékek. Végső soron az árufeltöltők segítőiként tekintettek a robotokra, nem az emberek leváltása volt a cél.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.