Az erekben a vérárammal szemben úszó mikroeszközt fejlesztettek ki

A jövőben az eszköz többek között a mikrosebészetben is alkalmazható lesz.

Forrás: MTI2021. 02. 20. 18:15
null
Az erekben a vérárammal szemben úszó mikroeszközt fejlesztettek ki Svájcban Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erekben a vérárammal szemben úszó mikroeszközt fejlesztettek ki Svájcban.

A kutatók egy külső rotáló mágneses mező segítségével tették lehetővé, hogy a vér áramlási irányával szemben is navigálható legyen az apró jármű – írta pénteki közleményében a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH).

Az erekben a vérárammal szemben úszó mikroeszközt fejlesztettek ki Svájcban
Fotó: Pixabay

Az ETH professzorai, Daniel Ahmed és Bradley Nelson által vezetett kutatócsoport ugyanazt a trükköt használta, mint amelyet a folyóban vetnek be a hajósok, amikor folyamiránnyal szemben, felfelé kell kormányozniuk: ekkor a part közelében haladnak, ahol a partvonal tapadási ellenállása miatt kisebb az áramlási sebesség, mint a folyó közepén.

A jövőben az eszköz többek között a mikrosebészetben is alkalmazható lesz, például érelzáródások megszüntetésénél, de a rák kezelésére alkalmazott gyógyszereket is elszállíthatja a véredényeken keresztül a tumorhoz. Az eszköz a kutatók szerint arra is alkalmazható lehet, hogy agyi szövetekbe juttasson be gyógyszereket.

Hatalmas bajban van a 40 milliárd dolláros techipari üzlet

Tavaly szeptemberben az NVIDIA jelentős iparági felzúdulást keltve bejelentette, hogy 40 milliárd dollárért fel kívánja vásárolni a brit ARM-et. Az utóbbi egy mérnöki beszállítócég, többek közt processzormagokat és grafikus vezérlőket tervez, majd ezeket licenceli másoknak, akik dizájnjait kiindulási pontként használva konkrét termékeket készítenek ipari felhasználásra és a fogyasztói piacra.

Nagyon kevés kivételtől eltekintve amiben nem AMD vagy Intel processzor van, abban az ARM-től származó alaptechnológiára épülő központi egység dolgozik, a mobiloktól kezdve az autókon át egészen a legkülönfélébb beágyazott eszközökig mindenben a testre szabott megoldásai találhatóak.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.