Az Ingenuity-nak nem sikerült felemelkednie a negyedik próbarepülésén

Nem sikerült felemelkednie az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) minihelikopterének negyedik tesztrepülésén csütörtökön a Marson.

Forrás: MTI2021. 04. 30. 12:36
null
Nem sikerült felemelkednie negyedik próbarepülésén a NASA helikopterének a Marson Forrás: Nasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1,8 kilogramm súlyú Ingenuity nevű helikopter az első három repülésén egyre magasabbra emelkedett és egyre hosszabb időt volt képes repülni, és azt tervezték a NASA mérnökei, hogy a negyedik alkalommal még magasabbra száll fel, ám a helikopter a talajon maradt.

A NASA repülésirányítói pénteken újabb tesztrepüléssel próbálkoznak – közölte az űrkutatási hivatal.

A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Nem sikerült felemelkednie negyedik próbarepülésén a NASA helikopterének a Marson
Fotó: Nasa

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10×10 méteres területen.

A tervek szerint jövő hét elejéig fogják tesztelni az Ingeniuty repülési képességeit a marsi égbolton. Utána fogja megkezdeni a marjáró fő misszióját, olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Számos meglepő felfedezést tett a Marson lévő szeizmométer

Számos meglepő felfedezést tett az első marsi év alatt a SEIS, a NASA-nak a vörös bolygón lévő űrszondája, az InSight szeizmométere.

A szeizmométer több mint ötszáz rengést észlelt ezen idő alatt. Egy marsi év 687 földi nap.

Az Amerikai Szeizmológiai Társaság (SSA) idei éves találkozóján a Zürichi Műszaki Egyetem munkatársa, Savas Ceylan beszámolt az InSight földi csapatának, a The Marsquake Service-nek a Mars-rengések észlelése során végzett munkájáról, a bolygó szeizmológiai katalógusának készítéséről.

A Mars-rengések számos dologban különböznek a földrengésektől – fejtette ki Ceylan. Először is: jóval kisebbek, mint a Föld rengései, a legnagyobb rögzített esemény mintegy 3,6-es magnitúdójú volt. A SEIS képes észlelni ezeket a kis rengéseket is, mivel a Marson jóval kisebb a háttér szeizmikus zaja az óceánok hullámzása által generált állandó remegés hiányában – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.