Bolti okospolcok szoríthatják vissza az ételpazarlást

Ezekkel is csökkentenék Japánban az ételpazarlást és a munkaerőhiányt.

Forrás: ORIGO.HU2020. 10. 31. 17:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb okos ötlet érkezett Japánból: az ország illetékesei egy füst alatt csökkentenék az ételpazarlást és a munkaerőhiány jelentette problémákat. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium bejelentése szerint a jövő héten több vegyesboltban is megkezdődik majd az okospolcok tesztelése; ezek képesek követni a rajtuk lévő készételek lejárati idejét, és automatikusan leakciózzák a termékeket.

A tesztben szendvicsekhez, rizsgolyókhoz és kész ebédekhez hasonló árucikkek vesznek majd részt. A csomagolásukba RFID-címkéket tesznek, az okospolcok ezek alapján képesek követni a rendelkezésre álló készletet, és szükség esetén fokozatosan leárazzák a termékeket, hogy azok nagyobb arányban találjanak gazdára a lejárati dátumok elérése előtt.

Természetesen a leárazásokról a vevőknek is tudniuk kell, így a boltokban elhelyezett digitális kijelzők mellett egy Ecobuy nevű mobilappban valós időben követhetők lesznek az akciók. A minisztérium szerint ha működőképesnek bizonyul az elképzelés, akkor az nem csak az ételpazarlást csökkentheti, de a romlandó termékek kezelésével kapcsolatos emberi munkaigényt is mérsékelheti.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A kukában landol a vásárolt élelmiszer fele

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-pazarlás egyszerre környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma, ezért minden fogyasztó részéről folyamatos tudatosságot igényel a visszaszorítása.

Idehaza évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el a háztartásokban, amely mennyiség több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné. A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis fejenként 18 ezer forintot „dobunk a kukába” az év során.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei élelmezési világnap alkalmából felhívta a figyelmet: kutatásaik alapján a feleslegessé vált ételalapanyagok felénél nem megelőzhető, hogy hulladékká váljon, ilyen például a csont, a zöldség- és gyümölcshéj, a tojáshéj, ám a másik részben termelődő hulladék egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a megelőzhető részt nevezzük élelmiszer-pazarlásnak, ami több mint 300 ezer tonnát tesz ki évente a magyar háztartásokban. A Nébih felidézi: sokat fejlődött a társadalom e területen az elmúlt években, hazánkban széles körű összefogás tapasztalható a pazarlás visszaszorítására.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.