Chipre épített mesterséges tüdőt fejlesztettek svájci kutatók

Chipre épített mesterséges tüdőt fejlesztettek svájci és német kutatók. A modell segíthet a gyógyszerteszteléshez használt állatkísérletek számának csökkenésében és a tüdőbetegségek kutatásában – közölte hétfőn a Berni Egyetem.

Forrás: MTI2021. 02. 09. 8:18
null
Chipre épített mesterséges tüdőt fejlesztettek svájci és német kutatók Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vér-levegő gátnak hívják azt a vékony réteget, amely a tüdőben a tüdőhólyagocskák levegővel telt terét elválasztja a kapillárisokban lévő vértől. Nemcsak a létfontosságú oxigén jut a tüdőn keresztül így a testbe, hanem a gyógyszerek is bekerülnek a vérkeringésbe. Ezeknek az útvonalaknak a jobb megértése érdekében fejlesztetették ki a chipen lévő tüdőt a Berni Inselspital és a Berni Egyetem kutatói a müncjeni Helholtz Központ munkatársaival együttműködve.

A mesterséges tüdő egy kollagénből és elasztinból álló rugalmas membránon alapul, amelyből apró tüdőhólyagocskák halmazát hozták létre egészséges és beteg sejtekből. A membrán rugalmassága lehetővé teszi, hogy a sejtek mechanikus tágulása révén megvalósuló légzést szimulálja – mondta Pauline Zamprogno, a Berni Egyetem munkatársa.

A kutatók tovább dolgoznak a fejlesztésen, hogy modellezzenek egy idiopátiás tüdőfibrózisban szenvedő tüdőt. Ez a krónikus betegség a tüdőszövet folyamatos hegesedését okozza.

A tudósok remélik, hogy az új fejlesztéssel a jövőben csökkenthető lesz az állatkísérletek száma, új terápiákat fejleszthetnek és új kezeléseket lehet kidolgozni a páciensek számára.

Eredményeikről a Communications Biology című tudományos folyóiratban számoltak be.

Ezért ne aludjon vezeték nélküli fülhallgatóval

Roppant kényelmesek az elmúlt olyan három évben széles körben terjedni kezdett vezeték nélküli fülhallgatók, de nem pusztán a rejtélyes körülmények közti köddé válásuk jelenti az egyetlen óriási hátrányukat. A napokban újabb beszámoló érkezett egy olyan esetről, mikor valaki alvás közben egyszerűen lenyelte a füléből kiesett fülhallgatóját, ezúttal konkrétan egy AirPods okozta a balesetet.

A Massachusetts államban élő Bradford Gauthier komoly torokfájásra ébredt, ám először azt hitte, hogy csak az előző napi, több órás hólapátolás közben fázott meg. Ezután kiment még havat lapátolni, a házba való visszatérésekor pedig rájött, hogy nem képes meginni egy pohár vizet. Mindeközben az egyik AirPods fülesét sem találta, mire a felesége és a fia arra kezdtek gyanakodni, hogy talán összefüggés lehet a kettő között.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.