Egészen váratlan innováció történt az SSD-piacon

Körülbelül pendrive méretű a Colorful miniatűr, SATA-s háttértára – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 10. 11:44
null
A kép illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizikai csatolófelület és az AHCI protokoll szűk keresztmetszetei miatt már évek óta nem történt semmiféle különösebb innováció a SATA SSD-k piacán, csak a termékek várható életciklusa és kapacitása emelkedett. Most a Colorful előállt egy váratlan fejlesztéssel a piacon, az SL500 Mini terméke körülbelül negyedakkora, mint a megszokott modellek, konkrétan 62×26×7 milliméteres.

A gyártó szerint az új SSD elsősorban kisméretű számítógépekben, laptopokban, ipari rendszerekben lehet jó választás, de ettől még klasszikus számítógépekben is használható a csupán 2 grammos háttértár. Az óriási méretcsökkenést a vezérlőegységek és a memóriachipek szoros integrálásával érték el a mérnökök, Micron QLC lapkák dolgoznak a borítása alatt.

A kép illusztráció
Fotó: PEXELS

Az apró szilárdtest-meghajtó 250 GB és 500 GB kapacitásokban válik hamarosan elérhetővé, az ajánlott fogyasztói ára ilyen sorrendben 40 és 60 dollár, azaz nettó 12 ezer és 18 ezer forint. Teljesítményre nem kell sokat várni az SL500 Minitől, a szekvenciális olvasási sebesség mindkét modell esetében 500 MB/s, míg a szekvenciális írásban 450 MB/s és 480 MB/s a diktált tempó.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ez a világ legkönnyebb 14 hüvelykes üzleti laptopja

A HP sok egyéb laptop mellett az üzleti felhasználásra szánt EliteBook 840 Aero G8 notebookját is bemutatta az idei CES-en. A gyártó szerint ez a laptop azért nagyon különleges, mert a világ legkönnyebb 14 hüvelykes üzleti laptopjáról van szó – írja az Origo.

Mindössze 1,13 kilogrammos, mégis tizenegyedik-generációs Intel Core i5 vagy Core i7 chip fér bele, opcionálisan vPro modell. Ehhez akár 64 GB RAM és 2 TB-os NVMe SSD is társítható. Három féle full HD-s IPS-panellel kérhető a gép, ezek 400, 250 és 1000 nit fényerővel rendelkeznek. A második érintős, alacsony fogyasztású, a harmadik Sure View Reflect szűrővel rendelkezik, hogy mások ne lássák a felhasználón kívül a kijelzőt.

A PC Wi-Fi 6-tal és Bluetooth 5.0-val is el lett látva, továbbá 5G-modemmel is kérhető. Portból két Thunderbolt 4, két USB 3.1, kártyaolvasó és jackcsatlakozó is akad. Az akku 3-cellás és 53 Wh-s. A laptop márciusban jelenik meg, de az árát csak később hozzák nyilvánosságra.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.