Egy új közösségi oldal, ami nem törli a konzervatív tartalmakat

Az amerikai elnökválasztást követő napokban hatalmasat ugrott a Parler népszerűsége, nagyon sokan otthagyják az egyre agresszívabb, híreket cenzúrázó Twittert és Facebookot – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 18. 16:22
null
Facebook helyett Parler Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Parler néven 2018-ban alapított közösségi oldal jelen formájában egy olyan mikroblogolási rendszer, ami leginkább a Twitterre emlékeztet. Egy viszonylag kicsi, 30 főt számláló vállalkozás áll mögötte, és az elmúlt időszakig azt lehetett mondani, hogy legfeljebb közepes sikereket aratott – ugyan átlépte a több mint 2 millió felhasználót, azonban széleskörű ismertségre még nem tudott szert tenni.

Úgy tűnik azonban, hogy ez az egyesült államokban lezajlott, jelenleg komoly viták középpontjában álló elnökválasztást követően ez most nagyon megváltozik.

A SensorTower adatelemzése szerint ugyanis a választást követő kevesebb mint egy hétben 1 millió felhasználó töltötte le és kezdte el használni a Parlert, amivel az összesített letöltések száma átlépte a 3,5 milliót. Nem meglepő, hogy az új közösségi oldal azonnal a népszerűségi lista első helyére ugrott mind a Google Play Store-ban, mind pedig az Apple AppStore-ban, míg az ezt megelőző héten még rendre a 486. és az 1023. helyen volt.

A Facebook vagy Twitterhez hasonló cenzúrának egyelőre nyoma sincsen a Parleren
Fotó: PEXELS

A Parler egyre inkább olyan konzervatív, jobboldali érzelmű felhasználók közösségi platformjává vált, akiknek elege lett a Twitter és a Facebook által gyakorolt cenzúrából és egyéb trükkökből. Az eseményeket szorosabban követők számára az utóbbi hetekben minden bizonnyal feltűnt, hogy mindkét nagy közösségi oldal rendszeresen elrejtette, vagy különböző figyelmeztetésekkel látta el Donald Trump elnök, valamint számos fontos jobboldali személyiség bejegyzéseit.

Ezen kívül több alkalommal teljes mértékben lecsapott a cenzúra, így nem csak jobboldali hangadókat és prominens személyiségeket töröltek végleg facebookról és twitterről, hanem adott esetben egész csoportokat is, akik az amerikai baloldal által elkövetett csalásgyanús esetekkel szemben felemelték a hangjukat, vagy éppen szimpátiatüntetéseket szerveztek volna trump elnök mellett.

A Parler megalapítása melletti érvként szólt továbbá, hogy a nagy közösségi oldalak mögött álló technológiai óriások használják és rendszeresen visszaélnek az adatainkkal, továbbá különböző algoritmusokon keresztül befolyásolják, hogy az egyes felhasználók milyen tartalmakat, bejegyzéseket fognak látni, így viszonylag könnyedén lehetőségük van a konzervatív vélemények visszaszorítására.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Konzervatív konkurenst kapott a Twitter

Miközben a Twitter egyre gyakrabban cenzúrázza, illetve címkézi a konzervatív véleményeket, folyamatosan növekszik a népszerűsége a mikroblog mintájára megalkotott, ámde a jobboldali hangoknak a liberálisokkal egyenlő mértékű szólásszabadságot biztosító Parler (franciául: beszélni) nevű amerikai weboldalnak.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.