Egy videójáték akár milliókat is érhet egy gyűjtő számára

Az köztudott volt eddig is, hogy gyűjtők képzőművészeti alkotásokért, híres ékszerekért, ritka autókért, érmékért vagy bélyegekért irgalmatlan pénzeket képesek kifizetni. Az viszont sokak számára biztos meglepetést fog okozni, hogy a helyzet ugyanez a videojátékok univerzumában is – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 29. 9:40
videojáték
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizony, van aki egy-egy vacaknak, ósdinak tűnő lemezért, vagy speciális kazettáért, úgynevezett cartridge-ért képes egy jobb lakás árát kifizetni. Ebben pedig semmi túlzás nincs, mutatunk öt egészen megdöbbentő példát, ami alátámasztja ezt az állítást. Garantáljuk, hogy le fog esni az álla az összegek láttán.

A betiltott Tetris

A Tetrist mindenki ismeri, hiszen ez az egyik első olyan videojáték, amely meghódította az egész világot. Azt gondolná az ember, hogy ezért aztán tényleg nem lehet sok pénzt elkérni, talán csak az első példányokért. De ez óriási tévedés!

A Sega Mega Drive konzolra ugyanis mindössze 10 darab készült ebből a játékból. A nagy rivális Nintendo ugyanis jogi okokra hivatkozva akkoriban megtiltotta a gyártást. Ebből fakadóan ez a tíz példány nagyon keresett a gyűjtők körében. A legjobb állapotú változata 14 000 dollárért, azaz mintegy 4,3 millió forintért cserélt gazdát.

Nintendo World Championship - annyit ér, mint a súlya aranyban

Amikor a XX. század nyolcvanas éveinek közepén a Nintendo be akarta vezetni új játékgépét, a NES-t (Nintendo Entertrainment System) az észak-amerikai piacra, tudták, hogy nagyon komoly marketing támogatást kell nyújtaniuk a konzol mellé. Ennek érdekében nyílt versenyeket rendeztek a legmenőbb játékokkal (Tetris, Super Mario, Red Racer), és fődíjként kiosztottak 26 úgynevezett Gold Cartridge-t, azaz Arany Kazetátt.

Ezek a speciális borítású kiegészítők tartalmazták a játékokat, és mind a mai napig feltűnik egy-egy példány az aukciókon. A legjobb állapotban lévő ilyen cartridge legutóbb 70 000 euróért, azaz mintegy 25 millió forintért cserélt gazdát. A kazetta gyakorlatilag annyit ér, mint a saját súlya aranyban.

Kincset érő véletlen - Uncharted 2

Hogy a frissebb játékok között is van, ami rengeteget ér, azt tökéletesen alátámasztja az Uncharted 2 példája. 2009-ben, a PlayStation 3 verzió megjelenésekor az előrendelők között véletlenszerűen kisorsoltak néhány speciális példányt. Ezek az úgynvezett Fortune Hunter Edition (Szerencsevadász Kiadás) változatok tartalmaznak többek között egy művészi igényességű albumot, egy tőr replikát, valamint egy autogramkártyát. Aki egy ilyet behúzott, az tényleg szerencsésnek, illetve inkább kincsvadásznak mondhatja magát. A közelmúltban az egyik ilyen speciális kiadás egy online aukción 8000 dollárt, azaz majd' hárommillió forintot tettek le az asztalra.

A legritkább - Gamma Attack

A Gamma Attack nevű játékról sokáig keringett a legenda, hogy létezik, de különféle okok miatt csak egy példány készült belőle. Néhányan hitték, hogy ez így is van, mások, sokkal többen azonban kételkedtek. Azonban később kiderült, hogy egy Anthony DeNardo nevű gyűjtő tényleg birtokolja ezt a valóban, szó szerint egyedülálló játékkazettát, amely eredetileg 15 dollárba került.

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy fél millió dollárért, azaz 155 milló forintért kínálták eladásra, de hogy megtörtént-e az üzlet, és ha igen, akkor ki volt a vevő, arról nincs hiteles információ.

A teljes cikket ITT érheti el.

A videojátékok néha már drágábbak, mint a hollywoodi filmek

A videojátékok hőskorában, amikor a programokat sokszor egy-egy ember kalapálta össze szabadidejében, ez lehetetlennek tűnt. Ugyan abban az évtizedben kezdett kialakulni ezen iparág gazdasági háttere, de az igazi nagy durranások, legnépszerűbb darabok még mindig a jó ötleteknek, merész kísérleteknek köszönhették sikerüket. A pénzen pedig gyakorlatilag nem múlt semmi.

Mára mindez gyökeresen és végérvényesen megváltozott. Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőttek a videójátékok fejlesztési költségei, és mára ezen összegen egészen döbbenetes magasságokba emelkedtek. A filmekkel ellentétben ebben szektorban nem divat pontos és részletes számokkal előállni. De az elhintett vagy véletlenül kiderült információmorzsák gondos begyűjtése után összeállítható a kis darabokból a kirakós.

Mostanra már például lehet tudni, hogy a komplett játékos szektor egyik legmonumentálisabb darabjának számító, Red Dead Redemption 2 nevű program költsége elérte a 750-800 millió dollárt.

Nincs elírás, bizony, 220-230 milliárd forintot tapsoltak el egyetlen programra az első kapavágástól egészen odáig, hogy a boltokba kerüljön a szoftver. Ez pedig nem egyedi eset, hiszen az idei év nagy durranásának számító, Cyberpunk 2077 elkészítése szintén hasonló nagyságrendű összeget emésztett fel. Olyan játékból pedig több van, amelyik 250-300 millió dollárt emésztett fel.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.