Az elektronikus fizetés lehetőségével mindenki nyer

A koronavírus-válság hatalmas lökést adott az elektronikus fizetés terjedésének, tavaly a magyarok csaknem 970 milliószor fizettek bankkártyával hazai kereskedőknél, 64 millióval több tranzakció történt így, mint 2019-ben – mondta a Világgazdaságnak Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az elektronikus fizetéssel mindenki nyer.

Forrás: MTI2021. 03. 26. 18:02
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy a magyarok megszerették a nagyobb biztonságot nyújtó elektronikus fizetés lehetőségét, jól mutatja, hogy immár két egymást követő negyedévben is meghaladta a 2000 milliárd forintot a bankkártyás fizetéssel elköltött összeg – jelezte. Az elmúlt év utolsó három hónapjában rekordnagyságú, 8351 forint volt a bankkártyával fizetett átlagos tranzakciós érték – derül ki az MTI közleményéből.

Fotó: Pexels

Tállai András kitért arra, hogy a múlt év végére történelmi rekordot döntött a bankkártya-elfogadó terminálok száma az országban: már több mint 203 ezer bankkártya-elfogadó (POS) készülék működik, csak 2020-ban majdnem 30 ezerrel nőtt az üzemelő POS-terminálok száma, és csaknem tízezer kereskedőnél először nyílt lehetőség bankkártyás fizetésre. A tavaly márciusban sikeresen debütált azonnali fizetési rendszert is elkezdték használni a kereskedők a kisebb üzletekben.

A következő hónapokban még látványosabb áttörésre lehet készülni, hiszen januártól jogszabály kötelezi a kereskedőket arra, hogy ügyfeleiknek valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítsanak. Tállai András megjegyezte: ez a jogszabályi kötelezettségen túl elemi érdekük is a kereskedőknek, hiszen minden adat azt jelzi, hogy az emberek akarják használni az elektronikus csatornákat.

Az államtitkár kiemelte, hogy a készpénzhasználat visszaszorítása a harmadik járványhullám idején csökkenti a fizikai kontaktusokat, így hozzájárulhat a vírus mihamarabbi legyőzéséhez is. Az elektronikus fizetési módok előretörése emellett segíti az online kereskedelem bővülését, ami – a munkáltatói adók eltörlése, a bértámogatás és a kamatmentes gyorskölcsön mellett – a túlélést jelentheti a jelenleg a korlátozások miatt zárva tartó üzleteknek.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy évek óta beszédtéma a következő generáció kérdése, úgy tűnik lassan a tettek mezejére lépnek a gyártók az elektronikus fizetés terén is. Hamarosan ujjlenyomat-olvasós bankkártya érkezhet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.