Elképesztő mennyiségű memóriával jön az új játékos telefon

Évente jelentkezik egy új kiadással, még több memóriával a kifejezetten játékosoknak tervezett ROG Phone-ból is.

Forrás: origo.hu2021. 03. 13. 16:20
null
Még több memóriával érkezik a kínai gamer mobil Fotó: ASUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már egy ideje megszokhattuk, hogy az Asus leginkább a csúcskategóriás készülékekre koncentrál, és a hétköznapi felhasználóknak szánt ZenFone mellett évente jelentkezik egy új kiadással, még több memóriával a kifejezetten játékosoknak tervezett ROG Phone-ból is. Most ez utóbbinak a legfrissebb verziója, a ROG Phone 5 mutatkozott, és bizony bőven akadnak olyan tulajdonságai, amivel kiemelkedik a mezőnyből – olvasható az Origón.

A kijelzője egy 6,78 hüvelykes AMOLED technológiára épülő egység, amit a legújabb Gorilla Glass Victus üveg véd, és ami nemcsak támogatja a HDR10+ tartalmak megjelenítését, de 144 Hz-es képfrissítésre képes, ami egy-két évvel ezelőtt még a csúcskategóriás PC-k világában is a csúcsot jelentette. Ennek köszönhetően nagyon sima megjelenítésre számíthatunk az olyan játékok esetében, ahol a telefonba épített hardver képes kihozni ennyi képkockát másodpercenként.

Az Asus úgy gondolta, hogy egy játékos telefon esetében nem feltétlenül előnyös, ha a mai divatnak megfelelően képernyőbe lógó szigetre, vagy beleütött lyukba teszik az előlapi kamerát, így egy vékonyabb keret maradt a kijelző tetején (és alján is). Az előlapi kamera egyébként 24 megapixeles, míg hátra három lencse került, melyek közül a fő kamera 64 megapixeles, az ultraszéles látószögű 13 megapixeles, és akad egy 5 megapixeles, makrofotózásra képes harmadik lencse is.

Még több memóriával érkezik a kínai gamer mobil
Fotó: ASUS

Valószínűleg nem a világ legjobb kamerás telefonja lesz a Rog Phone 5, de egyrészt nem is ez a fő feladata, másrészt pedig érdemes megvárni a gyakorlati tapasztalatokat, mert lehetnek meglepetések.

Videózásban mindenesetre nem teljesít rosszul, hiszen támogatja már a 8K-s felvételek elkészítését is, 4K esetében pedig akár a 120 képkocka/másodperccel is rögzíthetünk, ami később akár a lassításra is lehetőséget adhat.

Amiben azonban igazán kiemelkedik a ROG Phone 5, az a memória mennyisége, ami bizonyos kivitelek esetében talán már játékokhoz is túlzás. Mert hogy a készülék többféle változatban érkezik:

  • lesz a sima ROG Phone 5, ami elérhető lesz 8, 12 és 16 GB memóriával, valamint 128 vagy 256 GB tárhellyel,
  • jön a ROG Phone 5 Pro, ahol mindenképp 16 GB a memória és 512 GB a tárhely,
  • míg a ROG Phone 5 Ultimate már könnyfakasztó, 18 GB memóriát kapott, szintén 512 GB tárhely mellett.
  • Ezeken kívül a különböző variánsok kapcsán fontos érdekesség, hogy míg a sima modell egy világító színes logót kapott a hátuljára, addig az Pro és az Ultimate már egy-egy kicsi, OLED-alapú kijelzőt, amik ráadásul az érintésre is reagálnak.

    A központi processzor szerepét a Qualcomm legújabb, legerősebb chipje, a Snapdragon 888 tölti be, ami várható volt, hiszen az idei csúcstelefonok többsége már ezzel jelent meg, és várhatóan a következő időszakban is ez lesz a sztár. Érdekes, hogy míg bizonyos játékos telefonok aktív, ventilátoros hűtést is bevetnek annak érdekében, hogy a processzor ne melegedjen túl hosszabb terhelést követően, addig az Asus azt ígéri, hogy ugyanezt meg tudta oldani enélkül is, egyszerűen a hőelvezetés megfelelő optimalizálásával (de egyébként különálló kiegészítőként vásárolható hozzá léghűtő is).

    Ott is látszik, hogy az Asus átgondolta, mire is van szüksége a játékosoknak, hogy a ROG Phone 5 rögtön két darab USB-C típusú csatlakozóval is rendelkezik, így még töltés közben is rá lehet csatlakoztatni más eszközöket, például akár külső monitort is. Ezen kívül a gyártó nem spórolta le a 3,5mm-es jack aljzatot sem, így számos fülhallgató használható lesz.

    Az Asus az akkumulátort is újragondolta némileg. Alapvetően meglehetősen nagy, 6000 milliamperórás telep került a készülékbe, azonban ez valójában fizikailag ketté van bontva, így végső soron két darab 3000 milliamperórás egységet kapunk. Ez azért fontos leginkább, mert így túlmelegedés nélkül tölthető elég nagy, 65 wattos teljesítménnyel.

    Az új telefonok három hullámban érkeznek majd: először a sima verzió jön Magyarországra még márciusban, mégpedig 340 ezer forintos alapáron, ezt pedig a Pro verzió követi áprilisban (1200 euró), és májusban az Ultimate (1300 euró).

    Az eredeti cikket és még több fotót IDE KATTINTVA talál.

    Ezek lesznek az idei év legfurcsább tech eszközei

    2021-ben a globális járvány miatt a virtuális térbe költözött a technológiai iparág legfontosabb éves seregszemléje, a CES.

    A telekommunikációs, IT, szórakoztatóelektronikai, lifetech, háztartási gép piac szereplői viszont nem nagyon zavartatták magukat, és a hagyományos platformok helyett ugyan online megoldásokat használva valami elképesztő mennyiségű idei termékről és technológiáról rántották le a leplet. A szokásoknak megfelelően pedig ezek között akadt jó néhány kifejezetten furcsa, meghökkentő tech eszköz is. Ezeket szedtük csokorba.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.