Ezekkel a bővítményekkel mindenképpen vigyázzon!

Huszonnyolc rosszindulatú böngészőkiegészítőt fedezett fel az Avast – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 18. 11:32
null
A kiegészítők úgy tudtak ilyen sokáig rejtve maradni, hogy ügyesen elrejtették bennük a rosszindulatú kódokat Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az internetezők rosszindulatú bővítményekkel való támadása, az Avast biztonsági cég ráadásul most egy régóta folyamatban lévő, óriási letöltéseket produkált kampányt azonosított. A Chrome és az Edge hivatalos kiegészítőboltjaiban összesen huszonnyolc olyan beépülőt talált, amelyek jól álcázott módon kártékony tevékenységeket végeznek, a látszólag legalább 2018 decembere óta futó akcióban résztvevő kiegészítőket olyan hárommillió alkalommal telepítették már a felhasználók.

A kiegészítők úgy tudtak ilyen sokáig rejtve maradni, hogy ügyesen elrejtették bennük a rosszindulatú kódokat
Fotó: PEXELS

A kiegészítők forgalomirányítási, azaz végső soron hirdetési csalásban utaznak: mikor netezés során a felhasználók rákattintanak egy linkre, akkor először egy másik oldalt tölt be a böngészőjük, és csak utána jelenik meg a valóban meglátogatni kívánt oldal. A beépülők technikai információkat is gyűjtenek a felhasználókról, de nincs arra utaló jel, hogy közvetlenül személyes adatokat próbálnának lopni.

A kiegészítők úgy tudtak ilyen sokáig rejtve maradni, hogy ügyesen elrejtették bennük a rosszindulatú kódokat, plusz a telepítésük után akár napokat is vártak a gyanús tevékenységek megkezdése előtt, ezzel kijátszva például a Chrome internetes áruház viselkedésalapú ellenőrzési rendszerét.

A hír írásakor mindegyik rosszindulatú kiegészítő telepíthető volt még a Google és a Microsoft webhelyeiről.

A rosszindulatú kiegészítők nevei az alábbi listában olvashatóak, az áldozatoknak érdemes azonnal eltávolítaniuk a szoftvereket a böngészőikből.

A kiegészítők:

Direct Message for Instagram (Chrome)

Direct Message for Instagram™ (Edge)

DM for Instagram (Chrome)

Invisible mode for Instagram Direct Message (Chrome)

A teljes listát és cikket ITT olvashatja tovább.

Tévednek, ha azt hiszik, mobiltelefonos vírus nincs

Érdemes figyelni, mert nemcsak az adataink bánhatják, ha megfertőződik a mobilunk.

Ha digitális vírusokról vagy kártevőkről van szó, akkor a legtöbb ember a számítógépekre gondol, mint veszélyforrásra, az okostelefonokra pedig nem. Pedig hát ez utóbbi csoportba tartozó eszközök is tulajdonképpen hordozható számítógépek, amelyek rengeteg személyes adatot tartalmaznak és amelyeket az emberek napi szinten használnak.

Ebből fakadóan pedig a rosszindulatú egyének számára tökéletes célpont lehet. És sajnos célpont is.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.