Halálfélelem fogta el népszerű böngésző vezetőségét

A Google elleni gigaper járulékos veszteségévé válhat a Firefox.

Forrás: origo.hu2020. 10. 24. 14:50
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűlnek a sötét fellegek a Google feje felett az Egyesült Államokban. Az amerikai igazságügyi minisztérium az elmúlt húsz év legnagyobbnak ígérkező versenyügyi perét indította a vállalat ellen, a vádirat szerint az ugyanis unfair üzleti praktikákkal biztosítja a domináns helyzetét a keresőszolgáltatások piacán.

A Mozilla a perre reagálva kifejtette, hogy az ehhez hasonló vizsgálatok hasznosak lehetnek az internet jobbá tételében, azonban a maga részéről igencsak aggódik a kimenetele miatt.

Ennek pusztán anyagi oka van: a Mozillát gyakorlatilag a Google tartja el azért cserébe, hogy a világ legtöbb piacán a keresőmotorja legyen alapértelmezettként beállítva Firefoxban.

Fotó: Pexels

Amennyiben a hatósági per eredményeként elveszíti a keresőmotoros pénz egészét vagy javát, az a komplett szervezet, továbbá vele együtt potenciálisan a Firefox végét jelentheti.

A Firefox halála teljesen kontraproduktív volna: a jó szándékai ellenére gigantikus öngólt rúgna vele az amerikai igazságügyi minisztérium, hiszen ez csak fokozná a Google webes technológiák feletti kontrollját és böngészőpiaci részesedését.

Ausztrália a Google-tól is megvédi az őslakosok szent hegyét

Az ausztrál nemzeti parkok felügyelete arra kérte a Google-t, hogy távolítsa el térképszolgáltatási alkalmazásából az Uluru, az őslakosok szent hegyének tetejéről készült fényképfelvételeket. A hatalmas monolitikus sziklát tavaly októberben zárták le a turistaforgalom elől, de még számtalan, a látogatási tilalom előtt készült fotót lehet találni a keresőmotor jóvoltából, sőt még egy 2018-as Street View-felvétel is akad a kínálatban.

A Parks Australia a CNN amerikai hírtelevízió szerint azután fordult a technológiai cég ausztráliai irodájához, hogy az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkban található, korábban Ayers Rockként ismert hegy hagyományos tulajdonosai, az anangu törzs kifejezetten kérte a felhasználói képek eltávolítását a nemzeti park filmezési és fényképezési szabályzata alapján.

A hegymászási tilalmat az váltotta ki, hogy naponta akár több száz látogató is felkapaszkodott a szikla lapos tetejére, s ezzel nagymértékben erodálta a hegyoldalt, nem beszélve az eldobált hulladékról és a környező vízlelő helyek szennyezéséről.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.