Hatalmas botrány van a Windows 11 gépigénye körül

A Windows 10-et nevetve futtató számítógépek százmillióira nem lesz elérhető – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 03. 11:11
null
Az UEFI-ben való állítgatást követően a tesztgépen vörösről zöldre váltott a Secure Boot és a TPM, de a hetedik generációs Intel Core termékcsaládba tartozó processzort akkor sem támogatja hivatalosan a Windows 11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem is feltétlenül eget rengető, de kellemes frissítésnek tűnik a múlt héten bejelentett Windows 11, az operációs rendszer elméletben ingyenes lesz a Windows 10-es számítógépeket használók számára. Sajnos a gyakorlattal akad egy apró probléma: a felhasználók óriási tábora pár rendszerkövetelmény miatt ténylegesen soha nem fogja megkapni az újdonságot.

A processzor terén a Windows 11 követelményei elsőre visszafogottnak tűnnek: kötelező a 64 bitesség, a kettő mag, továbbá az 1 GHz-es órajel.

Ezeket gond nélkül teljesíti az elmúlt bő tíz évben piacra dobott összes CPU, ám a hivatalosan támogatott modellek már megdöbbentést okoztak: az Intel esetében a nyolcadik generációs Core családtól van támogatás (2017), míg az AMD oldaláról második generációs Ryzen (2018) kell. A linkekre kattintva megtekinthető a támogatott egységek listája.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a követelmények ellenére a Windows 11 potenciálisan futtatható lehet korábbi processzorokon is, azonban ezek hivatalosan nem támogatottak, a Microsoft semmiféle garanciát sem vállal majd a működésükre.

Az UEFI-ben való állítgatást követően a tesztgépen vörösről zöldre váltott a Secure Boot és a TPM, de a hetedik generációs Intel Core termékcsaládba tartozó processzort akkor sem támogatja hivatalosan a Windows 11 Fotó: Origo

A másik óriási vihart kavart gondot a TPM 2.0 biztonsági koprocesszor megkövetelése jelenti. A Microsoft szerint az elmúlt 5-7 évben piacra került számítógépek oroszlánrészében ez elérhető, a hivatalosan támogatott processzorok integráltan tartalmazzák is. Viszont elképzelhető, hogy a TPM le van tiltva a számítógép UEFI (BIOS) rendszerszoftverében, ebben az esetben manuálisan be kell kapcsolni, ami nem triviális feladat a nagyközönség számára. Az alaplap vagy a notebook kézikönyvéből kibogarászható, hogy hol és milyen néven található a lehetőség.

Az UEFI-ben való állítgatásánál tartva a secure boot is kötelezővé vált, így ha nincs aktiválva, akkor ezt is be kell kapcsolni.

A többi rendszerigény nem vészes: 4 GB memória, 64 GB háttértár, 9 hüvelykes és 1366×768 pixeles kijelző, továbbá DirectX 12-vel kompatibilis videovezérlő kell a Windows 11-nek.

Az operációs rendszer bejelentése után a Microsoft kiadott egy segédprogramot, amellyel elméletileg ellenőrizhető, hogy kompatibilis-e vele a használt számítógép. Sajnos a szoftver egy használhatatlan vacak, helyette a WhyNotWin11 appot érdemes futtatni, ez részletesen elárulja, hogy inkompatibilitás esetén mi a probléma. A vörössel jelzett hibák abszolút lehetetlenné teszik a Windows 11 használatát, a sárgák papíron mindenképp inkompatibilitásra utalnak, míg zöld jelzés esetén nincs gond.

A Windows 11 váratlan igényei több százmillió a Windows 10-et vígan futtató PC-t akadályozhatnak meg a frissítésben, jelenleg olyan 1,3 milliárd aktívan használt eszközön fut rendszer.

A Statistán elérhető számok szerint 2018 óta durván 800 millió számítógép talált gazdára, ám ebben benne vannak az Apple Mac gépek is, továbbá az értékesítésük dátuma ellenére a Windows 11-gyel inkompatibilis hardverrel szereltek is. Viszont nincsenek benne a házilagosan összeépített asztali PC-k, ezek esetében gyakori lehet, hogy csak UEFI-beállítások miatt nem kompatibilis velük az új Windows.

Természetesen a Windows 10 még jó ideig támogatott marad, a jelenlegi információk alapján 2025. október 14-ét követően nem készülnek majd hozzá többé biztonsági frissítések. Ennek köszönhetően a jelenleg jól működő, de a Windows 11-gyel valamiért nem kompatibilis laptopok és asztali gépek még hosszú ideig nyugodtan használhatóak lesznek.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Origo

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.