Hatalmas mennyiségű számítógép kelt el az elmúlt időszakban

A pándémia drámaian megemelte a fogyasztók és a vállalatok részéről a számítógép váráslás iránti igényt.

Forrás: MW, ORIGO.HU2020. 10. 13. 9:50
null
Az otthonról dolgozók és tanulók számának gyarapodása jól kimutatható bevtétel növekedést jelentett a számítástechnikai eszközök piacán Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pándémia első hullámának végére a számítógép vásárlások során megközelítőleg 79 millió darabot értékesítettek a harmadik negyedévben a gyártók.

A koronavírus-járvány a fogyasztók és a vállalatok részéről is drámaian megemelte a számítógépek iránti igényt, a gyártóik egészen a közelmúltig nem is tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel, így rövidebb vagy hosszabb időszakokra főként a laptopokból termékhiány alakult ki. Az USA-ban a nyár vége különösen kellemetlennek bizonyult a vevők számára, a diákoknak vásárolni kívánt olcsóbb laptopokért épp hogy csak közelharcra nem kellett fanyalodni az üzletekben.

Az otthonról dolgozók és tanulók számának gyarapodása jól kimutatható bevtétel növekedést jelentett a számítástechnikai eszközök piacán
Fotó: PEXELS

A Canalys piackutató cég szerint az elvártnak megfelelően nagyon jól jártak a gyártók, összesen olyan 79 millió asztali és hordozható számítógép értékesítésre került sor az idei harmadik negyedévben, ami éves összehasonlításban 13 százalékos növekedést jelent.

A TOP5 legnagyobb gyártó közül kizárólag a Dell maradt hoppon: éves összehasonlításban nemhogy növelni nem tudta az eladásait, de fél százalékkal még csökkent is az értékesített gépeinek a száma. A nagy riválisai viszont elégedettek lehetnek, 11-15 százalékkal nőttek az eladásaik.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

A kiberbűnözők gyorsan kihasználták az emberek félelmét és bizonytalanságát, amely a járványhelyzet kezdeti időszakában jelentkezett: 2020 első felében közel egyharmadával nőtt a támadások száma a G DATA adatai szerint.

A G DATA elemzése szerint 30 százalékkal nőtt 2020 első felében a megelőzött vírusfertőzések száma. A magánfelhasználók körében ennél sokkal jelentősebb volt a növekedés, 46 százalékkal több támadást védett ki a német biztonsági cég, mint egy évvel korábban. A rendkívüli növekedés annak köszönhető, hogy az emberek sokkal több időt töltöttek otthon, ahol a magántulajdonban lévő számítógépek kevésbé védettek, mint a vállalati hálózaton belül használt hardverek.

Az emberek félelmeire építenek

A kiberbűnözők az emberek koronavírussal kapcsolatos félelmeire és aggodalmaira alapozzák támadásaikat: a koronavírussal kapcsolatos információkkal hamis és fertőzött weboldalakra csalogatják az internetezőket vagy fertőzött alkalmazások letöltésére veszik rá őket.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.