Hatalmas összeget söpörtek be a webböngésző fejlesztői

A jelek szerint csendben megnyerte az Oath elleni jogi csatáját – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 11. 14:02
null
A kép illusztráció Fotó: Danielle McMillenFollow Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés jó hír érkezett idén a Mozilla háza tájáról, elsősorban azzal váltott ki jelentős figyelmet, hogy két lépcsőben összesen 320 dolgozót épített le a korábban körülbelül ezerfős munkaerejéből, plusz több kevésbé népszerű szolgáltatását, beleértve a Send fájlküldőt is nyugdíjazta. Ettől függetlenül jelenleg nem megy rosszul a szervezetnek, a Google-lel nemrég kötött hároméves szerződésének köszönhetően évi olyan 400-450 millió dollár ütheti a markát, tavaly pedig konkrétan óriásit kaszált.

A most nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentése szerint a 2019-es naptári évben a Mozilla nem kevesebb, mint 828 millió dollár bevételre tett szert, jelenlegi árfolyamon ez 242,7 milliárd forintot jelent. Kontextusként tavalyelőtt 450 millió, míg 2017-ben 562 millió dollár volt a bevétele.

A kép illusztráció
Fotó: Danielle McMillenFollow / FLICKR

Az óriási bevételből az előre sejtettnek megfelelően 451 millió dollár tettek ki az alapértelmezett keresőmotoros üzletek, a maradék 338 millió dollár pedig magyarázat nélküli „egyéb bevételként„ van elkönyvelve a papírmunkában.

A rejtélyes összeg valószínűleg a yahoo anyacégétől, az Oathtól származik.

Bizonyos piacokon egy ideig a Yahoo volt az alapértelmezett kereső a Firefoxban, ám a szerződésben lévő lehetőségeire hivatkozva a Mozilla idő előtt felmondta az erről szóló megállapodást. Erre az Oath beperelte, a Mozilla pedig visszaperelt, rögtön 375 millió dollár kártérítést követelve.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Halálfélelem fogta el népszerű böngésző vezetőségét

A Google elleni gigaper járulékos veszteségévé válhat a Firefox.

Gyűlnek a sötét fellegek a Google feje felett az Egyesült Államokban. Az amerikai igazságügyi minisztérium az elmúlt húsz év legnagyobbnak ígérkező versenyügyi perét indította a vállalat ellen, a vádirat szerint az ugyanis unfair üzleti praktikákkal biztosítja a domináns helyzetét a keresőszolgáltatások piacán.

A Mozilla a perre reagálva kifejtette, hogy az ehhez hasonló vizsgálatok hasznosak lehetnek az internet jobbá tételében, azonban a maga részéről igencsak aggódik a kimenetele miatt.

Ennek pusztán anyagi oka van: a Mozillát gyakorlatilag a Google tartja el azért cserébe, hogy a világ legtöbb piacán a keresőmotorja legyen alapértelmezettként beállítva Firefoxban.

Amennyiben a hatósági per eredményeként elveszíti a keresőmotoros pénz egészét vagy javát, az a komplett szervezet, továbbá vele együtt potenciálisan a Firefox végét jelentheti.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.