Hátrább szorult a népszerűségi versenyben a macOS

Ettől függetlenül a Windows kárára nyerészkedett a Chrome OS – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 19. 15:02
null
A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számítógépes operációs rendszerek piaci részesedése alapvetően nem izgalmas beszédtéma, a múlt évezredben beállt status quo szerint a Windows abszolút piacvezető, mögötte pár százaléknyi résszel kullog a macOS, a maradék szintén pár százalékon pedig minden más osztozik. Az elmúlt években annyi változás történt, hogy a Google Chrome OS kimászott a minden egyéb kategóriából, és nevesített harmadikká vált a ranglistán.

Az IDC legfrissebb adatai szerint a 2020-as év nagy változást hozott a ranglistán, a koronavírus-járvány miatt kialakult zűrzavarban cukorkaként fogyott Chromebook laptopoknak köszönhetően kilőtt a Chrome OS népszerűsége, magabiztosan átvette a második helyet a macOS-től.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Az információk alapján éves összehasonlításban tavaly a Windows piaci részesedése 80,5%-ra csökkent (-4,9%), a Chrome OS részesedése 10,8 százalékra nőtt (+4,4%), a harmadik helyre való visszaesése ellenére pedig a macOS is növekedést tudott felmutatni a 7,5 százalékos (+0,8%) teljesítményével.

A tavalyi piaci átrendeződés vesztese a Windows, a Chrome OS és a macOS is Microsoft rendszerének kárára növelte a részesedését.

A Windows, Chrome OS és macOS összesített piaci részedése 98,8%, azaz legkülönfélébb Linux és BSD rendszerek együtt 1,2%-ot hasítottak ki a tortából.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Az egyik legnépszerűbb operációs rendszer támogatása végleg megszűnik

A Windows 7 kétségtelenül minden idők egyik legnépszerűbb és legjobb számítógépes operációs rendszere volt. Ehhez több dolog is hozzájárult, de a Windows XP után ez tűnt a leginkább logikus fejlesztési pontnak a legtöbb felhasználó számára, és a továbbhaladásban az sem segített, hogy a Microsoft következő rendszere, a Windows 8 nem sikerült kiemelkedően jól.

A vállalat idő előtt kezdte el erőltetni az érintéses kijelzőkre fejlesztett csempés felületet, és persze olyan dolgok sem segítettek, mint hogy eltüntették a Windowsban mindig alapnak számító start menüt.

A Windows 10 ugyan számos ponton korrigálta az előd tévedéseit, és főleg ma már (számos frissítés után) egy ténylegesen kiválóan használható rendszer, azonban sokan egyrészt megégették magukat a 8-as verzióval, másrészt pedig sokan úgy vélik, hogy ameddig működik valami, addig minek váltani.

Pedig most már nagyon időszerű lenne, ugyanis a Microsoft már több mint egy éve jelentette be, hogy végleg megszűnik a Windows 7 támogatása.

Persze, nagyon sok esetben a váltás nem olyan egyszerű: a vállalati szférában, egészségügyben, közigazgatásban nem olyan magától értetődő egy új rendszer feltelepítése, mint otthoni körülmények között, így a Microsoft adott egy kis kibúvót: egy külön összeg befizetése után még három évig megkaphatja a Windows 7 a legfontosabb biztonsági frissítéseket.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.