Hőkomfort mérő bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet

A megfelelő hőkomfort a munkavégzés és a pihenés minőségére is hatással van.

Forrás: MTI2020. 12. 14. 16:06
null
Hőkomfortot mérő bábu is segíti a PTE szakembereit az ideális épülethőmérséklet kutatásában Forrás: Pécsi Tudományegyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hőkomfortot mérő bábu is segíti a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) szakembereit az ideális épülethőmérséklet kutatásában – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

A 22 zónára osztott, felnőtt ember nagyságú, úgynevezett termikus bábu képes folyamatosan és pontosan mérni, mennyi fűtőteljesítmény szükséges a testfelületi hőmérséklet tartásához – írták a PTE közleményében.

Az Emberi erőforrásfejlesztési operatív program (Efop) 50 millió forintos keretéből beszerzett és a műszaki karra a minap megérkező speciális eszköz képes jelezni és mérni azt is, hogy egy ember a mérési körülmények között mennyi hőt adott volna le, azaz, hogy esetleg fázott-e, vagy melege volt.

Hőkomfortot mérő bábu is segíti a PTE szakembereit az ideális épülethőmérséklet kutatásában
Fotó: Pécsi Tudományegyetem

Az új eszköz – amellyel az emberi test hőleadását is képesek rögzíteni – méri továbbá a ruházat hőszigetelési értékét is, míg egy tartozék szoftver kiszámítja a hőkomfort mérőszámokat. Mindezeken túl a mérőbábu a tartozék berendezéssel légzésszimulációra is alkalmas, be- és kilégzés az orron és, vagy a szájon keresztül. Ennek köszönhetően – írták – a közelben lévő szellőzőberendezések működése is ellenőrizhető.

A közleményben Fülöp Lászlót, a PTE MIK épületgépész- és létesítménymérnöki tanszékének tanárát idézve jelezték, hogy a hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember, akinek tevékenysége meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását.

A szakember kiemelte, hogy a megfelelő hőkomfort a munkavégzés és a pihenés minőségére is hatással van, ezért egy megfelelően kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is. Mint jelezte, a komfortmérések egy része elvégezhető emberekkel, kérdőíves módszerrel, de hosszútávú vagy extrém terhelésekkel járó mérésekre sokkal jobban alkalmazható a most beszerzett termikus mérőbábu.

Menekülnek San Franciscóból a tech óriáscégek

Az elmúlt másfél évtizedben rendkívül súlyos lakhatási válság bontakozott ki a rengeteg nagynevű tech cég otthonául szolgáló San Franciscóban és körzetében: folyamatosan nőtt a tőkeerős tech vállalkozások dolgozóinak szállásigénye, a fellendült gazdaság miatt más iparágakban is több dolgozóra volt szükség, mindeközben viszont a városvezetés alig volt hajlandó építési engedélyeket kiadni. A körülmények miatt az egekbe szökött ingatlanárak és albérletárak miatt ezrek kényszerültek elhagyni a várost vagy kerültek utcára.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.