Így fut Google nélkül a Huawei csúcskészüléke

Nagyot nőtt tavasz óta a Google operációs rendszerétől független megoldások tárháza – írja a haon.hu.

Forrás: MW2020. 11. 16. 20:01
null
Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október végén debütált Mate 40 Pro okostelefont a világon elsőként 5 nanométeres, egylapkás 5G chip hajtja, amivel az Antutu teljesítménytesztjén rögtön az első helyre ugrott a Huawei csúcskészüléke: átlageredményként 685 339 pontot hozott.

De mi van a Google által fejlesztett alkalmazásokat nélkülözni kényszerülő HMS (Huawei Mobile Services) rendszerrel? A Google-tól amúgy is némi távolságot tartani akarók elboldogulnak nélkülük, de sokan hajlandók voltak újabb és újabb módszerekkel inkább valahogyan rákényszeríteni a mobilra a GMS-t (Google Mobile Services).

Az AppGallery-t kiegészítő, s a nehézkes More Apps segédalkalmazást felváltó Petal egy halom Google-programot azonnal megtalál például az APKPure szerverén. Fontos, hogy nem kell vesződni vele, vagy különösebben érteni hozzá: például onnét telepíthető a Google Chrome, ha nem felel meg a Huawei böngészője. Így installálható két bökéssel például a Twitter, az Instagram, a Facebook, a Messenger.

Böngészőalkalmazásból futtatja a telefon a kedvelt Keep, a Youtube, a Google Photos, a Drive alkalmazásokat. A Google Naptárat nem sikerült működésképessé tenni, de a OneCalendar simán kezeli a Naptárat, miként a Gmail is kényelmesen fut akár a gyári e-mail kliensen.

A hardver kimagaslóan muzsikál
Fotó: flickr.com

Elérhető a Google Térkép, de abban aztán nem moccan a navigáció… Vélhetően ennek pótlására (is) készül a jelenleg béta állapotú Petal Map, aminek még az ikonja is a keresőóriás térképét koppintja.

Amúgy mostanában több online és offline navigációval rukkolt elő a Huawei, de sokaknak bizonyára az a legjobb hír, hogy érdekes módon (pedig Google tulajdonú), a Waze egyetlen mukk nélkül telepíthető és fut is a készüléken. Miként a Google Fordító is.

A hazai banki, intézményi, parkolási alkalmazások, valamint az online újságok appjai lassan szinte kivétel nélkül elérhetők a HMS-re.

A Huawei mobilok már akkor sem szerették megengedni a felhasználóknak a különféle launcherek használatát, amikor még remekül együttműködhettek a Google-lal. A harmadik féltől származó megoldások a gyári felület „fölött” futottak, néha megakadva, s időnként a kijelzőjükön megjelenő lakonikus üzenet tudatta, hogy túlfogyasztja az adott app az akku szufláját. Ilyenkor aztán leállt az alkalmazás, ha csak mondjuk parancssorból nem tiltotta le a felhasználó a gyári felület futását.

A helyzet azóta sem változott: meglehetősen meddő próbálkozás a Nova-t (a Prime változat amúgy sem elérhető), a Lawnchair-t, a nem gyári ikoncsomagokat, vagy mondjuk KWGT-t telepíteni, mert a Huawei készülékek most is csak a Huawei felületet kedvelik.

Akik EMUI 11-re frissítik a telefonjukat, lehetőséget kapnak majd HarmonyOS-re váltani, amely – az eddig információk szerint – nem egyirányú utca lesz, hanem a próbálkozók kedvük szerint visszatérhetnek róla az Androidra. A Harmony az ígéretek szerint nyílt megoldás, amely bármilyen gyártó számára elérhető lesz.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Okosóra vagy okos karpánt? Segítünk választani!

Okosóra vagy okos karkötő? Ez a kérdés gyakran felmerül, ha az ember az egészsége, vagy a kényelme miatt valamilyen mobil kiegészítő vásárlását tervezi. Általános választ erre nem lehet adni, hiszen mint szinte minden esetben, itt is sokat számítanak a körülmények, tehát, hogy ki, mire, milyen feladatokra, és milyen körülmények között használná a terméket. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy így segítsünk a döntés meghozatalában.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.