Így jutottak el a személyi számítógépek a színestől a színesig

Kezdetben egy számítógép már önmagában attól elég látványos volt, hogy létezett, azzal különösebben senki nem foglalkozott, hogy szépnek is kellene lennie. Amikor Steve Jobs arról beszélt, hogy ezeket a bizonyos számítógépeket emberek meg fogják vásárolni otthonra, gyakorlatilag kinevették, mondván, mit fog ezzel csinálni egy háziasszony? – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 29. 14:35
null
Az új iMac visszatért a változatos színekhez és (nem utolsó sorban) az Apple saját gyártású processzoraihoz Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

És valóban, ha megnézzük az eredeti, rendkívül túlárazott és hatalmas sikert soha el nem ért Macintosht, nem éppen a kinézetét dicsérnénk meg először, habár egyébként összeszedettebb és átgondoltabb volt, mint abban az időben a legtöbb személyi számítógép. Mondhatni, akkor ez volt az abszolút csúcs.

Azonban minden megváltozott 1998-ban az iMac bevezetésével. Ez már azon a ponton történt az Apple életében, mikor túl voltak Steve Jobs kirúgásán, majd visszavételén, ő pedig nekiállt átalakítani a termékfelhozatalt.

Az első és legfontosabb dolga az volt, hogy létrehozzanak egy olyan számítógépet, amit mindenki azonnal megkíván.

Az Apple második monitorral egybeépített személyi számítógépe az Apple Macintosh volt 1984-ben. Ma rengeteg táblagépnek nagyobb kijelzője van
Fotó: Flickr

Ez lett az iMac G3, ahol a számítógép különböző hardvereit egybeépítették egy hagyományos CRT monitorral, és az egésznek adtak egy áttetsző, mindenféle vidám színben megvásárolható borítást. A sok szürke és barna PC között igazán kiemelkedett az új eszköz, nem csoda, hogy hamar visszahelyezte az Apple-t a térképre, és elkezdődött a sikerszéria.

Azonban érdekes módon ezzel nagyjából véget is ért az Apple színes korszaka, legalábbis ami a számítógépeket illeti. A 2002-ben megjelent iMac G4 már egy professzionálisabb, letisztultabb külsőt kapott átlátszó és fehér burkolatokkal, lapos monitorral, a hardvereket pedig a félgömb alakú talapzatba építették.

Ma már csak mosolygunk ezen a kis CRT monitorba épített számítógépen, de a megjelenésekor korszakalkotó formák voltak ezek
Fotó: Flickr

A 2004-es iMac G5 ugyanezen a vonalon ment tovább, de az átlátszóságot felváltotta a teljes fehérség. A fehér szín azóta egyet jelent az Apple-lel, habár manapság ezt már leginkább csak az iPhone-oknál kaphatjuk meg, de korábban az iPod alapszíne is ez volt. Akárhogy is, ennél az iMacnél a számítógépes hardverek megint visszaköltöztek a monitorba.

2006-ban a színfalak mögött nagy váltás történt az Apple-nél, ugyanis az addig használt IBM-processzorokat leváltották Intelre, azonban az iMac kinézete akkor még ugyanaz maradt, viszont 2007-ben köszöntött be az a korszak, ami gyakorlatilag a mai napig is tart a vállalat számítógépeinél: eljött az alumínium és a szürke ideje.

Innentől igazából csak kisebb változások történtek az iMacen. Még 2009-ben egy darabból kimart „unibody” házra váltott az Apple, de ugyanúgy maradt a szürke és az alumínium, a közben eltelt években pedig leginkább csak egyre vékonyabb, kecsesebb és persze erősebb lett a vállalat kedvelt egybegépe.

Sokak szerint ez volt a valaha tervezett legszebb iMac. Az biztos, hogy a legegyedibb volt
Fotó: Flickr

Ha pedig ez nem lett volna elég, akkor 2017-ben a bemutatkozó iMac Pro elérhetővé vált még komorabb, még sötétebb szürkében, és persze bivalyerős hardverrel.

Most, 2021-ben pedig visszatértünk oda, ahonnan az egész iMac-sorozat elindult: újra megjelentek a színek. Ennek számos oka lehet, de több elemző is arra mutat rá, hogy az Apple pontosan tudja, hogy az emberek egyre nagyobb része kénytelen egyre több időt tölteni a számítógépe előtt, mindez pedig hatványozottan igaz volt a pandémia ideje alatt. Sokak számára egyre fontosabbá válik, hogy a mindennapi munkaeszköze ne csak egy darab szürke fém legyen, hanem valahogy kifejezze a személyiségét vagy akár illeszkedjen a lakás berendezéséhez.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.