Informatikai eszközöket kaphatnak a hátrányos helyzetű települések iskolái

Digitális oktatást segítő tabletekre és notebookokra pályázhatnak – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 22. 20:45
null
Sződliget, 2020. március 17. A digitális távoktatás keretében előírt történelem feladatokat oldja meg táblagépei előtt egy gimnazista fiú sződligeti otthonában 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 2 millió forint értékű, a digitális oktatást segítő tablet-, valamint notebook csomaghoz juthatnak hátrányos helyzetű települések felső tagozattal rendelkező alapfokú oktatási intézményei a Telenor és a Magyar Református Szeretetszolgálat közös pályázatán. Az összesen 10 millió forintos keretből elnyerhető technikai eszközök mellett a nyertes intézmények ingyenes, 30 órás akkreditált HiperSuli Digitális Módszertani Képzést is kapnak.

A digitális távoktatás keretében előírt történelem feladatokat oldja meg táblagépei előtt egy gimnazista fiú sződligeti otthonában
MTI/Máthé Zoltán

A járványhelyzetben kiemelt figyelem hárul a digitális oktatásra, a tanítás online térbe kerülése egy teljesen új élethelyzetet teremtett a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is. Az elmúlt hónapokban ezért rengeteg intézmény és család számára vált szükségessé a távoktatáshoz elengedhetetlen technikai háttér, így például a megfelelő internetkapcsolat és a digitális eszközök beszerzése. Bár sokan vették sikerrel az eléjük gördülő akadályokat, országszerte vannak még olyan települések, ahol az iskoláknak nagy segítséget jelenthet a távoktatáshoz szükséges eszközpark kibővítése, illetve a használatához szükséges oktatáshoz való hozzájutás.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor HiperSuli programja ezért most 'Digitális ugródeszka' néven pályázatot hirdet társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból nehéz helyzetben lévő, illetve jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken működő, felső tagozattal rendelkező általános iskolák számára. Olyan intézmények jelentkezését várják, ahol a digitális oktatás feltételei az eszköztámogatás révén biztosíthatók, valamint nyitottak arra, hogy a tudásátadás és az információmegosztás új módjait vezessék be pedagógiai programjukba.

A pályázatok leadási határideje 2021. február 16., kedd, éjfél. A részletes kiírás a HiperSuli weboldalán, valamint a jobbadni.hu oldalon olvasható.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Az okostelefon a legelterjedtebb digitális eszköz

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán növekedett mind az internethasználók, mind a digitális szolgáltatási formákat használók köre – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzéséből. A mobilinternetre előfizetők száma 2,5, a digitális e-ügyintézési lehetőségeket igénybe vevők száma pedig 10 százalékkal gyarapodott a pandémia hatására. Az egyéb digitális szolgáltatások – e-kereskedelem, e-pénzügyi szolgáltatások, e-közüzemi szolgáltatások – terén is látható a felhasználói létszám emelkedése. Az új felhasználók, akik a járvány hatására kezdtek el digitális szolgáltatásokat igénybe venni, 90 százalékos arányban továbbra is tervezik használni azokat.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.