Jelentős bírságot kapott a Valve és további öt játékkiadó

Hazai vonatkozása is van a geoblokkolás miatt kiszabott bírságnak – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 24. 10:04
null
Képernyőfotó a Valve oldaláról Forrás: Valve

Hazai vonatkozása is van a geoblokkolás miatt kiszabott bírságnak – írja az Origó.

Összesen 7,8 millió euró, azaz 2,79 milliárd forint bírságot kapott a Steam digitális játékboltot üzemeltető Valve és öt nagy játékkiadó az Európai Bizottságtól. A 2019-ben indított eljárásban azzal vádolták meg a vállalatokat, hogy megsértették az unión belüli szabadkereskedelmet, blokkolták az egyes országokban olcsón megvett játékkulcsok más országokban való aktiválását.

Emögött a több évtizedes történetre visszatekintő helyi árazás áll: a kisebb vásárlóerejű országokban a kiadók hajlandóak a megszokottnál olcsóbban árulni a játékaikat, így több kópiát tudnak értékesíteni belőlük, és végső soron jobban járnak anyagilag. Viszont érthetően nem szeretnék, amennyiben ezzel a nagyobb vásárlóerejű országokban élő gamerek visszaélnének, azaz tömegével külföldön vennék meg olcsóbban a játékaikat; a digitális játékértékesítés korában abszolút megalapozott a félelem.

Képernyőfotó a Valve oldaláról
Fotó: Valve

Ennek a megoldása lett 2010 és 2015 között a geoblokkolás: a Valve segítségével a játékkiadók megoldották, hogy a Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában eladott játékkulcsokat az EU egyéb tagországaiban élők ne legyenek képesek beváltani a Steamen, ezzel megsértve az EU versenyügyi szabályozását.

A megbüntetett cégek:

Valve – 1,6 millió euró (572 millió forint)

ZeniMax – 1,6 millió euró (572 millió forint)

Focus Home Interactive – 2,8 millió euró (1 milliárd forint)

Koch Media – 1 millió euró (357 millió forint)

Capcom – 396 ezer euró (142 millió forint)

Bandai Namco – 340 ezer euró (122 millió forint)

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Megbízható szoftvercégtől jött a zsarolóvírus

Drámai biztonsági incidens történt a hétvégén a windowsos segédprogramokat fejlesztő IOBitnél: egy bűnözői csoport feltörte a terméktámogatási fórumát, ellopta felhasználói adatbázis legalább egy részét, majd feltöltött a webhely tárhelyére egy hamis promóciós oldalt, rajta egy zsarolóvírus kellemetlenségeivel.

Ezután a fórumba regisztrált tagoknak tömegesen e-maileket küldözgettek a támadók, miszerint a fórumtagságukat megköszönve az IOBit egy éven át ingyen biztosítja számukra a szoftvereinek fizetős verzióit. Az e-mailben lévő letöltési link a promóciós oldalra mutatott, azaz maga az URL nem volt gyanús, ám a rajta keresztül letöltött, módosított IOBit License Manager programba becsempészték a DeroHE zsarolóprogramot, ami titkosította az áldozatul esett felhasználók állományait.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.