Jenki huszár: itt a hiánypótló magyar közösségi alkalmazás + videó

A tengerentúlra utazó és az ott élő magyaroknak is sokat segíthet – írja a Médiapiac.

Forrás: Mediapiac.com2021. 03. 15. 11:02
null
A HuGo már most többszáz magyar vonatkozású helyszínt jelölt meg Forrás: YouTube/Hungarian Foundation
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indul a “jenki huszár” applikáció – a hiánypótló közösségi alkalmazás segít összegyűjteni az Amerikában lévő magyar vonatkozású helyeket, helyszíneket, a függetlenségi háborútól napjainkig létrejött – történelmi, kulturális vagy akár gasztronómiai – „magyar nyomok” hálózatát folyamatosan felépítve.

A HuGo alkalmazás ugyanúgy segít a kint élő magyarok közösségépítésében, mint a kontinensre látogató honi „nyomkeresők” kíváncsiságának kielégítésében.

Az amerikai függetlenség kikiáltásától napjainkig tartó közel 250 év emlékeit és létező magyar vonatkozásait igyekszik feltérképezni – az App Store-ból már letölthető, de hamarosan Androidon is elérhető – HuGo applikáció. HuGo korunk kalandkereső huszárja, aki Amerikában járja a magyar kötődésű helyeket, és megosztja azokat.

„Talán kevesen tudják, de a függetlenségi háborúban egy magyar huszár, Kováts Mihály az amerikai lovasság megalakításában vállalt komoly szerepet, majd a harcokban vesztette életét. Ő olyan szimbólum, aki a magyarok szerepét mutatja a független Egyesült Államok létrejöttében és az USA történelmében, ezért is választottuk a huszár figurát az applikáció ötletének megszületésekor”

– mesélik az ötletgazdák.

A HuGo már most többszáz magyar vonatkozású helyszínt jelölt meg
Fotó: YouTube/Hungarian Foundation

A HuGo az amerikai magyar szervezetek aktív bevonásával született meg, az appot a washingtoni székhelyű Hungary Foundation fejlesztette.

“Mi, magyarok, több száz éve hozzájárulunk Amerika fejlődéséhez, szinte nincs olyan szeglete az USA-nak, ahol ne találnánk magyar lábnyomokat”

– mondja Smith Lacey Anna, az alapítvány vezetője.

Az applikáció immár többszáz magyar vonatkozású helyet jelölt meg, a kaliforniai kürtőskalács-készítőtől a Washingtoni Nemzeti Katedrális Bossányi Ervin magyar festő-iparművész által készített ablakaiig, a magyar származású Róth Imre (Emery Roth) által tervezett ikonikus New York-i felhőkarcolótól (St. Moritz Hotel) egy Pennsylvaniában található autentikus magyar tanyáig vagy egy dobostorta-lelőhelytől Kossuth Lajos valamelyik szobráig.

A HuGo nem csupán a magyar érintettségű amerikai helyeket bemutató online térkép, de közösségi alkalmazás is, amelyre a felhasználók folyamatosan tölthetik fel az általuk felfedezett, ide illő helyeket. Mindemellett olyan applikáció, amely egyrészt erősíti az Amerikában élő magyarok összetartását, illetve olyan közösség is egyben, mely segíti a felhasználókat. Azokat, akik az USA-ban vakációznak, de a felhasználók közt lehetnek vegyes, amerikai-magyar házasságban élő családok, ahol mondjuk a kint született gyermekeknek segíthet az app a közösségi élmények elérésében vagy a kulturális információcserében. Szintén hasznos lehet a HuGo alkalmazás a magyar „világjáróknak”, illetve a Magyarországba „beleszeretett” amerikaiaknak, vagy olyan, azonos érdeklődési körű, magyar kötődésű csoportoknak, amelyek aktívan szeretnék tartani egymással a kapcsolatot.

„A jenki huszár app indulásának apropója a ’48-as forradalom és szabadságharc közelgő ünnepe, jelentősége pedig a világjárvány idején különösen aktuális, hiszen a kényszerűen izolálódott egyéneknek, családoknak, csoportoknak nagy szüksége van az összetartozás élményére”

– mondja Smith Lacey Anna. „Bár az utazás egyelőre korlátozott, a HuGo segít abban, hogy most legalább virtuálisan megtaláljuk egymást” – teszi hozzá.

Az applikáció közösségi aktivitást is kezdeményez, mely által arra buzdítja tagjait, hogy minél több helyet gyűjtsenek össze és töltsenek fel az alkalmazásra. A HuGo közösségi oldalán most induló játékban – kisebb nyeremények mellett – a főnyeremény egy retúr repülőjegy az Egyesült Államok és Magyarország között.

A jenki huszár Facebook-oldalát IDE kattintva lehet elérni.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.