Jó, de némiképp mégis csalódás ez az okostévé

Valószínűleg csalódni fog, aki azt hitte, hogy a cég bombával robbant majd az okostévé piacon.

Forrás: ORIGO.HU2020. 10. 31. 13:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Xiaomi egyike azon feltörekvő kínai elektronikai cégeknek, amelyek igen rövid idő alatt értek el elképesztően jó eredményeket. A vállalat 2020-ra Magyarországon is létrehozta képviseletét, így végre a termékeik már hivatalosan is elérhetőek hazánkban. A konszern a közelmúltban kezdett foglalkozni okostévé gyártással, és e modellek is megérkeztek Magyarországra, mi pedig egy olcsóbb darabot próbálhattunk ki élesben. Ez pedig a Xiaomi Mi TV 4S, annak is a legkisebb változata.

Látványvilág

Kezdjük a legfontosabbal, azaz, hogy milyen is a képminőség. Egy szimpla LCD tévéről van szó, tehát a fejlettebb QLED és OLED megjelenítők által kínált előnyöket itt el lehet felejteni. Ennek megfelelően a kép minősége finoman szólva is átlagos. A kontrasztossággal nincsen probléma, viszont a tónusok fátyolosak tompák, és olykor bizony pontatlanságokat is fel lehet fedezni. A betekintési szög közepes, ami azt jelenti, hogy oldalról bámulva a képernyőt bizony az árnyalatok látványosan és természetellenesen világosodni kezdenek. Ez pedig akkor okozhat gondot, ha többen ülik körbe a készüléket.

A 4K felbontás remek, a részletességgel nincs gond

Viszont olykor némi zajosodás megfigyelhető, a mozgások visszaadása olykor egyenesen botrányos. Egy focimeccsnél például „remegett a levegő” az emberek körül, a labda olykor megkettőződve látszódott, és néha szaggatásba is belefutottunk. Ez bizony ma már az olcsó kategóriában sem fér bele nagyon. A tv lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését, azonban a maximális fényerő annyira pici (227 nitet mértünk), hogy az elméletileg látványos HDR hatásból gyakorlatilag semmi sem érzékelhető.

Az LCD tévéknél még mindig sokszor gondot okozhat a háttérvilágítás egyenlőtlen eloszlásából fakadó úgynevevezett felhősödés. Ilyenkor világosabb-sötétebb foltok váltakozhatnak, ami meglehetősen zavaró lehet. Szerencsére ilyesmivel e televíziónál nem találkoztunk.

Hangzás

A legtöbb kedvező árú okostévé esetében a hang minőségével akadnak kisebb-nagyobb problémák. Az tény, hogy a Xiaomi Mi TV 4S okostévé esetében komoly hanghibákkal nem találkoztunk a tesztlaborban. Sistergés, búgás, zörgés nem jelentkezett. Ám az is igaz, hogy a hang minősége ettől függetlenül nem az igazi. A megszólalás vékony, borzasztóan természetellenes, hiányzik belőle, a dinamika, az élet.

Természetesen az előzetesen programozott hangprofilok nem hiányoznak, azonban ezek között sok különbség nem fedezhető fel. A sztereó nem érzékelhető, a mély hangok nagyon hiányoznak. Nincs szó katasztrófáról, de ha valakinek fontos a jó megszólalás, akkor bizony muszáj lesz egy jobb soundbart, sztereó- vagy házimozi szettet rádugnia.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Feltekerhető televíziót dobott piacra a népszerű márka

Amin két évvel ezelőtt még csak ámultunk, most már ténylegesen megvehető a boltokban is. Igaz, ennyiért már komolyabb luxusautót és lakást lehet vásárolni, de az LG szerint feltekerhető tévé egy olyan innováció, amiért ki fognak ennyi pénzt fizetni az emberek.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.