Katonai kutyák kaphatnak headsetet a bevetések kedvéért

Távolról utasíthatóak rajtuk keresztül, követhető az általuk látott kép.

Forrás: origo.hu2020. 10. 11. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadseregekben is óriási szolgálatot tesznek a katonai kutyák, többek közt a kifinomult szaglásukkal mentőakciókban segédkezhetnek, vagy éppen robbanószerek felderítésében vehetnek részt. Bizonyos helyzetekben viszont problémát jelenthet, hogy a kezelőiknek muszáj a közelükben lenniük az utasítgatásukhoz, ami fizikai limitációk, vagy valamiféle veszély miatt nem oldható meg.

Az amerikai tengerészgyalogság a Command Sight startup közreműködésével új megoldást eszelt ki problémára, modern technológiát épít a kutyák által egyébként is viselt védőszemüvegbe. A sisakba telepített kamerának köszönhetően a kezelő folyamatosan láthatja, amit a kutya is, továbbá walkie-talkies jelleggel utasításokat adhat számára.

Fotó: Pexels

Ami ennél is érdekesebb, hogy lézeres vetítéssel helyek jelölhetőek meg a szemüveg belső felületén, így vizuálisan is lehetőség van irányítani az állatot, ami masszívan hatékonyabbnak bizonyulhat a klasszikus hangutasításoknál.

Legjobb tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy állatoknak készítettek kiterjesztett valóságot használó szemüveget.

Kiderült, hogy másképpen látják egymást a kutyák és az emberek

Az ELTE etológusai felfedezték, hogy a kutya és az ember agya eltérően súlyozza a különféle vizuális információkat másokról. Kiderült, míg az emberi agy különösen érzékeny az arcokra, a kutyákra ez nem jellemző. A kutatás eredményei segíthetnek jobban megérteni a társas funkciók agyi szerveződését és evolúciós fejlődését.

Ez az első kutatás, amely egy nem főemlős faj és az ember vizuális ingerekre adott agyi válaszait közvetlenül és nem-invazív módon hasonlította össze. A vizsgálat nemzetközi együttműködésben valósult meg, így több egyed agyi válaszát tudták megmérni, mint a legtöbb korábbi, kutyákon végzett funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatban (fMRI) – olvasható az ELTE Természettudományi Karának (TTK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint a vizsgálat meglepő hasonlóságokat és különbségeket tárt fel a kutyák és emberek agyi válaszai közt. Lényeges hasonlóság, hogy a kutyák és emberek agyában is vannak olyan úgynevezett fajtársérzékeny agyterületek, amelyek azt kódolják, hogy a megfigyelő a saját fajához tartozó vagy attól eltérő fajú egyedet lát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.