Keményen szankcionálta a béreket nem fizető indiai gyártóját a cég

Bő egy hete kétezer munkás lázadt fel az átutalt munkabére láttán – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 21. 10:23
null
A kép csak illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szabadul a bérgyártóinak botrányaitól az Apple. December 12-én a tajvani székhelyű Wistron körülbelül kétezer éjszakai műszakban dolgozó munkása lázadt fel az indiai Narasapura ipari parkban lévő üzemében, miután az állításuk szerint a cég jóval kevesebb bért fizetett számukra a kelleténél. Egy részük törni-zúzni és fosztogatni kezdett, a rendőrség összesen 132 főt tartóztatott le az erőszakossá vált tüntetés során, a kárérték valahol 3,5-7 millió dollár között van.

A kép csak illusztráció
Fotó: PEXELS

Az Apple egy hétnyi vizsgálódás után lecsapott a Wistronra az ügy miatt: a gyártó egészen addig nem kaphat megbízásokat további iPhone-modellek előállítására, amíg nem felel meg teljes mértékben a bérgyártói által kötelezően betartandó magatartási szabályzatának. Állítása szerint a problémák egy részét az jelentette, hogy a cég nem tudta megfelelően követni a ledolgozott munkaórákat, így az október és november hónapokra járó bérüket is késve kapták meg a dolgozók.

Ezzel párhuzamosan az indiai munkaügyi hatóság is vizsgálatot indított, a megállapítása szerint a gyárnak rendkívül gyorsan kellett 5000-ről olyan 10500-ra emelnie a dolgozók számát, így számos törvénysértést követett el.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mennyibe kerül legyártani a világ legismertebb okostelefonját?

Amerikában 999 dollárba kerül ez az Apple okostelefon, amelynek az anyagköltsége a jelentések szerint 406 dollár – írja az origo.hu.

A japán Formalhaut Techno Solutions szakértői kiadták legújabb jelentésüket, amelyből kiderült, hogy mennyibe kerül az Apple két új okostelefonját, az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro mobilok valódi anyagköltsége.

Az iPhone 12-t legyártani darabonként 373 dollárba kerül az Apple-nek, az iPhone 12 Pro modellt pedig 406 dollárba. A készülékek Amerikában 829 és 999 dollártért kaphatóak, hazánkban ennél valamelyest többe kerülnek.

Természetesen darabra bontva nem ennyibe kerül egy modell az Apple-nek, hiszen itt anyagköltségről van szó, a fejlesztésre, kutatásra, marketingre és bérekre fordított összeg ebbe nem épül bele.

Az egyik legdrágább alkatrész mindenesetre a Samsung OLED-kijelzője, ez úgy 70 dollárt visz el a keretből, és várható módon a Qualcomm X55 5G modemje még többe kerül, ez 90 dollár. Az A14 Bionic chip 40 dollárba kerül, a RAM és flash memória 12,8 és 19,2 dollárba. A Sony kameraszenzorok darabja 7,4-7,9 dollár.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.