Kinából Vietnamba helyezi át termékei gyártását a tech-óriás

A vállalat, amennyire tudja, függetlenítené magát az immár évek óta zajló kereskedelmi háború várható újabb csapásaitól – írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu.2020. 11. 27. 18:53
null
Az Apple új üzlete Szingapúrban Fotó: Hou Hvi Jung Forrás: MTI/EPA/Hou Hvi Jung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Apple kérésére Kínából Vietnámba helyezi át az iPadek és a MacBookok gyártását a Foxconn – értesült a Reuters.

Az amerikai cég termékeinek mintegy háromnegyedét bérgyártás keretében, kínai óriásüzemekben készíti a tajvani székhelyű Foxconn, amely 270 millió dollárt fordít új észak-vietnámi gyárának építésére.

Azt nem tudni, hogy az eddig kizárólag Kínában gyártott számítógépcsaládok mely modelljei költöznek oda, a lényeg, hogy a vállalat, amennyire tudja, függetlenítse magát az immár évek óta zajló kereskedelmi háború várható újabb csapásaitól.

Az Apple új üzlete Szingapúrban
Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Washington importvámok bevezetésével vagy emelésével akarja megnehezíteni a termékek Kínából való behozatalát, de az ottani bérgyártást is ellehetetleníti azzal, hogy a nemzetbiztonságra való hivatkozással nem engedélyezi az amerikai high-tech alkatrészek kínai exportját.

A cég mindkét csapás alól próbálja kivonni magát. Liu Jung-Vaj, a Foxconn elnöke szerint a kereskedelmi háború kettéosztotta a világot, s nekik ehhez alkalmazkodniuk kell, ami két egymástól független beszállítói és termelési lánc kialakítását feltételezi.

A teljes cikk ITT érhető el.

Nehezen beszerezhető az új csúcstechnológiás notebook

Már elérhetőek az Apple saját M1 processzorával szerelt MacBookjai, ezeket meg lehet rendelni, azonban ténylegesen hozzájuk jutni nem olyan könnyű. A jelek szerint a cég nem igazán tudja tartani a lépést a notebook iránt támasztott kereslettel. Emiatt aztán a kiszállítási idők egyre csak emelkednek, a legtöbb országban 1-2 vagy 2-3 hétre vállalja már csak az új MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini modellek kiszállításait a vállalat.

A legjobb esetben is 1-2 hetet kell várniuk azoknak, akik le akarnak csapni az új gépek egyikére. Az adatok alapján a leghamarabb a Mac minik rendeléseit tudja teljesíteni a cég, van, ahol ez 4-5 nap alatt odaér.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.