Koldulni kezd a millió forintos futógépek gyártója

Feltűnő a hasonlóság a zsarolóbandák és a Peloton új üzleti modellje közt – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 06. 23. 10:05
null
A kép illusztráció Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy botrány robbant ki nemrég a prémium kategóriás futógépeket és szobabicikliket áruló Peloton körül, az amerikai vállalat kénytelen volt a múlt hónapban egy hatéves gyermek halála és 72 jelentett sérülés miatt 125 ezer futógépet visszahívni az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

A kép illusztráció
Fotó: PIXABAY

Ez még csak a kezdet, a vevőknek most olyan benyomásuk támadt, mintha a vállalat túszul ejteni készülne a modelltől függően 2500-4300 dollárba, avagy nettó 746 ezer – 1,28 millió forintba kerülő Tread futógépeiket. A Peloton szerint innentől kezdve csak a havonta 12 vagy 40 dollárba (nettó 3600 és 12 ezer forintba) kerülő előfizetéseivel érhető el rajtuk a szimpla futási üzemmód, a meglévő ügyfeleknek három hónapra elengedi a díjat.

A cég tájékoztatása alapján úgy tűnik, hogy a jelenség hátterében a kötelezően használandó új Tread Lock funkció áll, amely 45 másodperc inaktivitás után lezárja a futópadot, ezután csak egy PIN beütésével lehet újból életre kelteni azt. Nem tűnik kényelmesnek, azonban megakadályozhatja, hogy például az ügyfelek gyermekei tragikus végeredménnyel aktiválják a futópadot.

Valamilyen oknál fogva a Tread Lock működéséhez online felhasználói fiók használata szükséges, amit viszont csak előfizetési díj kifizetése ellenében lehet elérni. Viszont érdekes, hogy aki elfelejti a PIN-kódját, az kénytelen gyári alaphelyzetbe állítani a futópad beépített tabletét, ezután pedig újból be kell jelentkeznie a felhasználói fiókjába is. Ez arra utal, hogy a PIN-t csak helyileg tárolja a futógép, gyakorlatilag egy offline funkcióról van szó.

Jogos a kérdés, hogy akkor miért kötelező a havidíjas előfizetés a tread lock működéséhez.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.