Korábban végzett a kőzetminták begyűjtésével a kínai űrszonda

A minták segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

Forrás: MTI2020. 12. 03. 14:28
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezettnél több mint egy nappal hamarabb végzett a kőzet- és talajminták begyűjtésével a Holdon a Csang'o-5 kínai űrszonda – közölte csütörtökön a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda kedden érkezett az égitestre, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn.

A minták segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

Az űrszonda leszálló egysége először előkészítő munkákat végzett, kinyitotta napelemes szárnyait. A talajba fúrva is gyűjtött kőzetet, hosszú mechanikus karjával pedig a felszínről is.

A gyűjtési művelet 19 óra munka után befejeződött – közölte a CNSA. Arról nem közöltek információt, milyen mennyiségű mintáról van szó, az eredeti tervek szerint két kilogramm volt a cél.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Kína eredeti számításai szerint mintegy két napba telt volna a mintagyűjtés, a teljes misszió pedig 23 napba.

Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a jelenleg a Hold körül keringő rakétán. A minták ezután a modul fedélzetén lévő kapszulába kerülnek, mely leszállítja azokat a Földre.

Kína először 2013-ban landolt a Holdon. 2019 januárjában pedig a Csang'o-4 a Föld kísérőjének távoleső oldalán landolt, elsőként a nemzetek közül.

A 8,2 kilogramm súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda.

Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról. Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat, legénységes misszió során sikerült mintákat hozni a Holdról. Az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Holdon a Csang'o-5

Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Holdon a Csang’o-5 kínai űrszonda – jelentette be szerdán a kínai nemzeti űrügynökség.

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda kedden érkezett az égitestre azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

A Csang’o-5 leszállóegysége lefúrt a Hold talajába és onnan vett mintákat, amelyeket aztán elcsomagolt.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.