Közös fejlesztés indul a tatai és az ógyallai csillagvizsgálóban

A közös projekt teljes költségvetése közel 140 millió forint.

Forrás: MTI2021. 04. 21. 15:15
null
Bővítik a tatai csillagda épületét Forrás: Facebook/TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy határon átnyúló együttműködés keretében közösen szereznek be műszereket a tatai és a szlovákiai Ógyallán található csillagvizsgálóba, valamint bővítik a tatai csillagda épületét – mondta el az MTI-nek a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatója.

Kovaliczky István tájékoztatása szerint a közös projekt teljes költségvetése közel 140 millió forint, melyből 116 millió forint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása.

Tatán 150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló épülete, a fejlesztés során létrehoznak egy előadótermet, valamint egy helyiségben mutathatják majd be a csillagda névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát, műszereit.

A tatai létesítmény és az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló meteorok és a Nap megfigyelésére alkalmas műszereket vásárolnak és párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végeznek majd.

A közös fejlesztés keretében bővítik a tatai csillagda épületét
Fotó: Facebook/TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

A projekt keretében szakmai konferenciákat és fesztiválokat, csillagászati vetélkedőket, művészeti versenyeket, kirándulásokat és egyéb eseményeket szerveznek.

A tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.

A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót,a melyet 1973-ban nyitottak meg.

Az épület földszintjén a csillagvizsgáló névadójának műszereivel és bútoraival rendeztek be egy korabeli dolgozószobát. A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

Óriási fejlődés előtt áll a mobilkommunikációs technológia

Az már világosan látszik, hogy az új generációs vezeték nélküli mobilkommunikációs technológia, az 5G elterjedését nem lehet megállítani. Világszerte, így hazánkban is folyamatosan nő a lefedettség. A technológia által kínált előnyök már ismertek, az Origó mostani cikkében pedig arra keresi a választ, hogy milyen változásokat hozhat ez az eljárás az elkövetkező tíz évben.

Az 5G előnyei

Az 5G-technológiával sokkal nagyobb adatátviteli sebesség érhető el úgy, hogy a válaszidő és a késleltetés jelentősen csökken.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.